НЕК: Пътната карта за АЕЦ Белене не може да бъде оформена като договор
НЕК: Пътната карта за АЕЦ Белене не може да бъде оформена като договор / снимка: DarikNews.bg, архив

Според Националната електрическа компания предложената от "Атомстройекспорт" пътна карта за АЕЦ "Белене" не може да бъде оформена като договор или документ, който има правни последствия. Това се казва в съобщение на компанията.

Постигането на окончателно споразумение и подписване на договор за АЕЦ "Белене" зависят от резултатите в преговорите на работната група. Ключовите събития, от които зависи движението на проекта са завършването на пазарните проучвания, проучването на риска и разходите по проекта, както и окончателното уточняване на финансирането и неговите параметри.

В писмото отговор на предложената от руската страна пътна карта за "Белене" се казва още, че НЕК се надява продуктивните дискусии във финансовата работна група да бъдат възстановени, както това предвижда Споразумение 13. В този смисъл първоначално посочения от НЕК срок 1 септември 2011 година, в който да бъдат договорени подробни графици и срокове за движението на проекта Белене, вероятно няма да бъде спазен. Причината е по-затруднената работа на финансовата работна група, поради забавяния на "Атомстройекспорт", посочват от НЕК.

На 11 август от руската компания предложиха удължаване на срока на действие на споразумението от 2006 година по проекта до 1 декември 2011 година.