Държавна сигурност взима българските гори
Държавна сигурност взима българските гори / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Трима от шестимата новоназначени директори на държавните горски предприятия са били агенти на бившата Държавна сигурност.

Комисията за разкриване на документите и обявяване на принадлежност към ДС установи през септември 2008 г., че лицата Пейчо Върбанов, Юри Миков и Иван Недков са бивши сътрудници и служители на ДС.

Тримата вчера бяха официално назначени от Министерството на земеделието и храните за директори, съответно на Югоизточното, Северозападното и Северното централно държавно предприятие.

Това назначение е още по-фрапантно, тъй като съвпада по време с отзоваването на български посланици от цял свят заради принадлежността им към тайните служби. „С тези хора трябва да се разделим" - са думите на премиера Бойко Борисов по отношение на агентите - дипломати. Но изглежда в Тилилейските български гори е разрешено това, което демонстративно се порицава пред очите на света.

Докато отзоваването на посланиците ни от страни като Латвия или Грузия е зрелищен, но икономически неутрален акт, новите директори, които са част от бившите тайни служби, ще боравят с десетки милиони левове. Над 250 млн. лв. са приходите от стопанска дейност в горските предприятия през 2010 г.

63-годишният Върбанов е работел като агент „Гора", съдържател на явочна квартира. Миков е „Румен", агент на ДС и УБО. Недков е щатен служител на ДС - УБО, разузнавач.

Останалите три назначения на директори на мегастопанствата също са много спорни. Александър Йолев, който ще оглави Югозападното предприятие и така ще отговаря за горите на Витоша, Рила и Пирин, е бивш шеф на Озеленяване София, уволнен за несправяне с длъжността и предаден от Общинския съвет за разследване на Икономическа полиция заради подозрения във финансови злоупотреби и некомпетентност.

Назначеният за директор в Южното централно предприятие Ботьо Арабаджиев пък е освободен заради далавери от ДЛС Кормисош, като прокурорската преписка по делото още не е приключила. Последният от шестимата, Йордан Радославов, като бивш заместник - директор на ДАГ по времето на Тройната коалиция, е сред идеолозите на заменките, дясна ръка на Юруков.

Как можем да разбираме тези назначения? Това са хората, които бяха начело в управлението на българските гори до 2009 г. и с които се свързва реалното осъществяване на схемата със заменките, ощетила страната ни с милиарди и навлякла ни поредните упреци от Европа, че сме корумпирани.

Старата гвардия в горите се завръща по върховете. Освен че са компрометирани, тези хора са преплетени в мрежи от интереси, тоест не могат да вземат самостоятелни решения. Те са като кукли на конци. Ако не последва незабавна реакция на заинтересуваните и отговорни лица, мрачна участ чака оттук насетне българските гори.

Прочетете повече в DarikFinance.bg