Дарик търси най-добрите лекари, класира ги в 39 специалности
Дарик търси най-добрите лекари, класира ги в 39 специалности / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Както беше обявено на 21 януари тази година, Дарик започва национална кампания "Най-добрите лекари в България". Инициативата се прави за първи път в страната и през тази година ще определи най-добрите лекари в София, които работят в 39 специалности.

"Пациентът е най-важен", каза собственикът на Дарик Радосвет Радев на 18-ия рожден ден на медията в началото на годината, когато обяви официалния старт на кампанията. "Изненадах се, че лекарите в България са 5000 души, но за съжаление има сериозна емиграция на доктори."

В интервю за вестник "Труд" от 1 февруари тази година Радосвет Радев казва: "В медицинските факултети намаляват приема, но намаляват бройките и на желаещите. Няма какво да се заблуждаваме. След като направим магистралите, ще видим ужасните неща - демографската криза, остаряващото население. Това в момента ни тормози повече с изпразващите се пенсионни фондове. Но застаряващите нации имат огромни проблеми в здравеопазването. Ние нямаме готовност за тях. Една магистрала можеш да построиш за 3 г., докато един лекар не можеш. Само следването му е 6 г.", завърши Радосвет Радев.

Кампанията "Най-добрите лекари в България" стартира с мащабно проучване на лекарите в град София, създаването на специален сайт и серия от предавания по радиото.

"Екипът на медията съзнава, че здравният дебат е все по-ожесточен и навярно няма друга тема, която така да поляризира общество години наред," заяви Константин Вълков, програмен директор на Дарик. "Едно обаче е ясно - когато всеки от нас се разболее, той винаги се опитва да намери най-добрата възможна здравна помощ, да открие най-доброто средство за лечение, да бъде прегледан и лекуван от най-добрия лекар."

Изследването на Дарик ще се превърне в общонационално, а първата вълна от него ще определи най-добрите лекари за 2011 година в град София.

Как ще бъдат избирани лекарите, които ще попаднат в класацията?

Задачата е трудна, но с помощта на утвърден световен метод екипът на Дарик и консултантите ни ще представят най-добрите лекари в редица специалности. За целите на изследването ще бъдат използвани подробни данни за медицинския персонал в лечебните заведения в София, информация за спазването на здравните стандарти и други бази данни, свързани със здравните индикатори в София. Основен фактор обаче ще бъдат специалните анкетни карти, с които водещите лекари в София сами ще оценяват своите колеги. Колкото повече препоръки получи даден лекар, толкова по-напред ще бъде поставен в класацията. "Ние вярваме, че само по този световно утвърден начин, оценката на професионалистите, която ще има най-голяма тежест, може да помогне за създаването на една меродавна листа," допълни Константин Вълков.

Въпросните анкетни карти на практика ще питат лекарите в София кои според тях са най-добрите в тяхната или близка област, към кого биха насочили свои собствени пациенти, членове на семейството, приятели. Лекарите няма да могат да номинират себе си, както и самите номинации ще се пазят като строго конфеденциални. В допълнение към това ще бъдат взети предвид професионалната квалификация, репутация, образование, получени сертификати, умения за работа с пациенти, публикации и т.н.

Дарик радио регистрира марката "Най-добрите лекари в България" в началото на годината и цялата информация от кампанията ще бъде публикувана в специален сайт с адрес www.bgdoctors.bg, който ще бъде активен след старта на инициативата през месец май.

Кои са специалностите, които ще участват в изследването?

Дарик радио ще се опита максимално балансирано да разпредели най-добрите лекари в основните специалности. Разбира се, ако даден лекар не попадне в класацията, това съвсем няма да значи, че той не е добър и няма качества. Поради известния субективен елемент на проучване е възможно да бъдат пропуснати добри лекари. Екипът на радиото ще представи най-добрите лекари в София в следните специалности:

Гастроентерология
Детска психиатрия
Ендокринология и болести на обмяната
Кардиология
Клинична алергология
Клинична хематология
Кожни и венерически болести
Лъчелечение
Нервни болести
Нефрология
Пневмология и фтизиатрия
Психиатрия
Ревматология
Акушерство и гинекология
Гръдна хирургия
Детска хирургия
Кардиохирургия
Лицево-челюстна хирургия
Неврохирургия
Ортопедия и травматология
Очни болести
Пластично- възстановителна хирургия
Съдова хирургия
Урология
Ушно-носно-гърлени болести
Детска гастроентерология
Детска ендокринология и болести на обмяната
Детска кардиология
Детска клинична хематология и онкология
Детска неврология
Детска нефрология и хемодиализа
Детска пневмология и фтизиатрия
Детска ревматология
Клинична токсикология
Медицинска онкология
Съдебна медицина
Токсикология
Анестезиология
Образна диагностика