„Комерсант”: Борисов подкрепи „Росатом”
„Комерсант”: Борисов подкрепи „Росатом” / снимка: DarikNews.bg, архив

Скандалът в българското правителство относно новия договор с "Росатом" за АЕЦ "Белене" се развива в изгодна за Русия насока. Българският премиер Бойко Борисов застана на страната на директора на Националната електрическа компания на България Красимир Първанов, над който бе надвиснало уволнение заради подписването на този документ. Но една от основните причини за тази лоялност - заплахите на "Росатом" да поиска от България неустойки в размер на почти 1 милиард евро, пише "Комерсант".

Вчера българското правителство обсъди ситуацията с подписаното във вторник от НЕК и "Атомстройекспорт" /АСЕ - е част от "Росатом" и строи АЕЦ в чужбина/ 12-то допълнение към договора за строителство на АЕЦ "Белене", което стана причина за скандала и неочакваната оставка на ръководителя на НЕК Красимир Първанов. Премиерът Бойко Борисов изслуша обясненията на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който обяви уволнението на топ-мениджъра, който уж превишил своите пълномощия. Допълнението към договора задължава страните в течение на два месеца да подготвят ЕРС-контракт.

"Руският натиск в България е толкова голям, че някой забравя за защитата на националните интереси и даже им се противопоставя", обоснова своята позиция господин Трайков. Но той не убеди премиера. Бойко Борисов отправи "последно предупреждение" на министъра, подчертавайки, че Красимир Първанов запазва своя пост. От своя страна, директорът на НЕК увери, че новото допълнение не задължава България да подпише договор до 1 юни, както твърди министърът, а само е "дало възможност да се продължат преговорите". Според господин Първанов в противен случай АСЕ ще предяви иск в международен арбитраж на обща сума 980 милиона евро за платено по-рано оборудване и договорени подизпълнители, сред които са френската "Арева" и германската "Сименс". За съдебните рискове говори и Бойко Борисов, твърдейки, че, ако документът не е бил подписан, самият господин Трайков или негови представители са щели да заминат за Международния арбитраж в Париж. Сега, добави премиерът, България разполага с два-три месеца отсрочка. В допълнението се казва, че страните трябва да парафират до 1 юни, а до 1 юли да подпишат ЕРС-контракта. Но за да подпише документа на господин Първанов му се е наложило да наруши субординацията. Той е уведомил за окончателния текст на споразумението само вицепремиера Симеон Дянков, отговарящ за енергетиката, но не и ресорния министър Трайков.

Бойко Борисов подчерта необходимостта от спазването на субординацията. Според Красимир Първанов, Трайчо Трайков просто "не се е интересувал" досатъчно от проекта и му се е наложло да общува директно с вицепремиера. Директорът на НЕК добави, че е съгласувал своите действия със Съвета на директорите на НЕК и с ръководството на Българския енергиен холдинг, в който влиза заместникът на Трайков Евгений Ангелов. В същото време въпреки подписаното допълнение към договора, България и Русия все още не са успели да сближат позициите си за цената на "Белене", призна Красимир Първанов.

"Руснаците казват: нашата цена е 6,3 милиарда, дайте своето предложение", поясни директорът на НЕК. "След това наредих на своите специалисти да направят анализ и да разгледат цялата финансова част в детайли". Според топ-мениджъра, цената не трябва да надхвърля договорените още в края на 2008 г. 4 милиарда евро, но с инфлационна ескалация до 2017 г. Против проекта също така се обяви българската партия на "Зелените" заедно с опозиционната Синя коалиция и инвеститорите във вятърната и слънчевата енергетика. Освен това, в края на април се очаква посещение в страната на ръководството на конкурента на "Росатом" - американската Westinghouse. Тя желае да представи своя нов реактор AP1000. Вчера господин Трайков пристигна в Москва на заседание на руско-българската междуправителствена комисия. Министърът уточни пред "Комерсант", че темата за АЕЦ "Белене" е включена в заключителния дневен ред на преговорите и вероятно ще бъде обсъдена от него с руския министър на енергетиката Сергей Шматко.(БГНЕС)