Отново  избухна скандал около проекта за АЕЦ Белене
Отново избухна скандал около проекта за АЕЦ Белене / снимки: DarikNews.bg, архив

Отново избухна скандал около проекта, който предвижда Русия да строи българската АЕЦ "Беленe", пише московският в. "Комерсант".

Руската компания "Атомстройекспорт" - структура на "Росатом", и НЕК успяха най-сетне да подпишат в София във вторник поредното (12-о) допълнение към договора за изграждане на АЕЦ "Белене". Документът предвижда до 1 юли страните да съгласуват окончателен договор, предвиждащ нови изисквания за сигурност във връзка с аварията в АЕЦ "Фукушима 1" в Япония.

Българският министър на икономиката Трайчо Трайков обаче сметна, че НЕК е превишила своите пълномощия и веднага след подписването уволни шефа на компанията Красимир Първанов, напомня всекидневникът.

Според Трайков, София е настоявала за "тримесечен мораториум", за да бъдат съгласувани спорните въпроси. Снощи той уволни Първанов за "грешки по време на преговорите с "Росатом", уточнява "Комерсант".

По думите на Трайков, претенциите му идват оттам, че се предполага договорът да бъде парафиран без ясни критерии за безопасност и без твърди договорености за цената на АЕЦ.

Властите на България редовно настояваха стойността на двублоковата АЕЦ да бъде намалена на 5 милиарда евро, а шефът на руската корпорация Сергей Кириенко заявяваше, че цената не може да е по-ниска от 6,4 милиарда евро, отбелязва изданието.

Вчера НЕК съобщи, че страните ще положат всички усилия за подробен анализ на въпросите, свързани с ядрената и радиационната сигурност. Ще бъде проучено влиянието на външни въздействия върху АЕЦ, се казва в материала.

След аварията в японската централа "Фукушима 1" ЕС настоя за стрес тестове, а еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер изтъкна, че са необходими допълнителни проучвания на проекта за АЕЦ "Белене". Както съобщи НЕК, ако международните, европейските или българските регулатори в ядрената енергетика представят нови изследвания по сигурността, проектът "Белене" ще трябва да бъде хармонизиран с тях, припомня "Комерсант".

Въпросите на сигурността може да станат допълнителен риск, който да забави изграждането на централата, твърди Александър Уваров, главен редактор на руския незaвисим сайт Atominfo.ru, цитиран в публикацията.

Отново  избухна скандал около проекта за АЕЦ "Белене"
netinfo

През март България изпрати на "Росатом" списък от 30 допълнителни условия, свързани със сигурността на АЕЦ, на които трябва да бъде даден отговор, посочва Уваров. Освен това, проектът все още не е одобрен окончателно от българските регулативни органи, подчертава експертът.

Според източник на "Комерсант" от бранша, основният риск, свързан с проекта, остават вътрешните противоречия на българските власти, които не могат да формират съгласувана позиция по договора, добавя вестникът. (БТА)