Популистко е твърдението,че лекарствата ще поскъпнат
Популистко е твърдението,че лекарствата ще поскъпнат / DarikNews.bg, архив

Според Асоциацията на собствениците на аптеки голяма част от лекарствата ще поскъпнат тази година, заради това че много от аптеките в България изнасят медикаменти в страни от Европа.

„Това твърдение е популистко и несериозно", коментира пред Дарик председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора Ивана Ангелова.

„ Коя аптека има правомощия да изнася ? Това е правомощие на търговеца на едро или на производителя. Друг е въпросът,че производителите вероятно са притеснени от това,че цените на медикаментите по рецепта, които не са в позитивния лекарствен списък, са съобразени с тези в други европейски страни. Но както цените на тези медикаменти, така и цените на медикаментите с рецепта, са държавна политика, те не са приоритет на фармацевтите", обясни Ивана Ангелова. Тя допълни, че интересите на фармацевтите не са идентични с тези на собствениците на аптеки, които замазват очите на хората с популистки твърдения, имащи за цел да отклонят вниманието от главния проблем , а именно отмяна на наредбата, задължаваща в аптеките да работят само магистър-фармацевти и помощник-фармацевти.

„Ще продължаваме да настояваме това да не се случи", категорично заяви Ивана Ангелова и припомни, че в Регионалната фармацевтична колегия непрекъснато постъпват жалби за погрешно отпуснати лекарства и за неправилно дадена консултация от работници в аптеки без необходимото образование.