Изслушват Бойко Борисов за АЕЦ „Белене през март
Изслушват Бойко Борисов за АЕЦ „Белене през март / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Изслушват Бойко Борисов за АЕЦ „Белене" през март
39243
Изслушват Бойко Борисов за АЕЦ „Белене" през март
  • Изслушват Бойко Борисов за АЕЦ „Белене" през март

До края на март в Народното събрание ще има изслушване на премиера Бойко Борисов за намеренията на правителството за строителството на АЕЦ „Белене". Това стана ясно в началото на пленарното заседание на депутатите в сряда. За провеждане на такава дискусия настояха от левицата в лицето на бившия енергиен министър Петър Димитров, като припомниха, че и министър-председателят поиска да има дебат по темата. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев обеща това да се случи до края на месеца. Ето какво казаха двамата депутати:

Петър Димитров: „Изслушване на министър-председателя на Република България Бойко Борисов и обсъждане на намеренията на правителството относно изграждането на АЕЦ „Белене". Няма да е драма, ако не е тази седмица, но ние настояваме това да влезе в дневния ред на парламента. Крайно време е да има яснота. Ще правим „Белене", няма да правим „Белене", ще има България ядрена енергетика, няма да има ядрена енергетика... Каква цена за електроенергия ще плаща българинът, ако нямаме ядрена енергетика в икономиката?"

Красимир Велчев: „Безспорно тази тема е много важна и отговорна. Ние също сме „за" да се изслуша министър-председателят и да се проведе този разговор, защото наистина касае националната сигурност. Но след разговор с премиера стана дума и той тогава каза, че трябва всичко да е подплатено с числа и затова помоли този разговор и това изслушване да стане в рамките на месец март. И нашата молба е да имате малко търпение, защото това е сериозна тема, да не е сега, да е в рамките на март".