Извадиха повече от половината чилийски миньори на повърхността
Извадиха повече от половината чилийски миньори на повърхността / снимкa: Reuters
Вадят чилийските миньори на повърхността
33529
Вадят чилийските миньори на повърхността
  • Вадят чилийските миньори на повърхността

В Чили тече уникалната спасителна операция, при която от под земята на повърхността вадят затрупани миньори. 33-ма мъже престояха 69 дни на дълбочина 624 метра в специално убежище, след като минната галерия, където работеха, се срути. С тясна клетка досега са извадени 20 души. Очаква се спасителната операция да продължи повече от 24 часа.

С аплодисменти беше посрещнат моментът, в който тясната капсула достигна повърхността заедно с първия изваден миньор - Флоренсио Авалос. Той е най-здрав физически от „Los 33”, както станаха известни затрупаните миньори. Флоренсио беше посрещнат от съпругата и сина си, от спасители и от чилийския президент Себастиян Пинера, който каза, че случващото се е чудо: "Когато една страна е изправена пред такива трудности, тя отново показва, че такива трагедии могат да ни обединят. Това показва истинския характер на нашия народ и ние се надяваме, че с Божията помощ, можем да стигнем до щастлив край на този тъжен епизод”.

Извадиха повече от половината чилийски миньори на повърхността
netinfo

Вторият миньор, изваден на повърхността в Чили, 39-годишният Марио Сепулведа, излезе от спасителната капсула в добро състояние на духа, дори шегувайки се със спасителите и подканяйки ги в последните метри да побързат. Трети беше изваден 52-годишният Хуан Илянес. Четвъртият изваден миньор беше единственият чужденец - боливиецът Карлос Мамани. Пети беше изваден 19-годишният Джими Санчес, най-младият от миньорите, прекарали 69 дни под земята, предаде АП.

Девет часа след началото на спасителната акция от подземния си затвор беше спасен и най-възрастният от миньорите - 63-годишният Марио Гомес (на снимката). След като излезе от спасителната капсула на повърхността, той падна на колене и сведе глава в молитва, стиснал чилийското знаме, предаде АП.

Извадиха повече от половината чилийски миньори на повърхността
netinfo

Седмият спасен чилийски миньор бе Хосе Охеда, автор на бележката, която успя да изпрати на 22 август на повърхността върху късче хартия с думите: "Чувстваме се добре под земята". Именно тя породи надежда за спасяването на 33-мата затрупани. В посланието се казваше, че всички миньори са живи и се намират в убежище със запаси вода и храна. След това спасителите установиха контакт с тях. 45-годишният Охеда, вдовец, живеещ с двамата си внуци, се оказа най-пълният от извадените до този момент, предаде ИТАР-ТАСС. Спасяването на Охеда се оказа и най-бързото от началото на операцията - капсулата го издигна за 12 минути и 13 секунди, докато при останалите процесът отнемаше приблизително 16 минути.

Деветият изваден - Клаудио Янес бе посрещнат от своята годеница, която му предложи брак, докато той беше блокиран в мината.

Алекс Вега, механик на 31 години, бе изваден жив и здрав от чилийската мина Сан Хосе в 8,52 ч.местно време, (11,52 ч. по Гринуич), и стана десетият спасен от 33-мата.

Единадесетият, който бе спасен, е 55-годишният Хорхе Галегийос, който е работил в различни мини по цялото протежение на Чили. Галегийос излезе под лъчите на пустинното слънце десет часа, след като спасителната капсула "Феникс" извади първия от затрупаните миньори. След него беше изваден 34-годишният Едисон Пеня, който стана известен с прякора си „бегача", тъй като всеки ден е тичал по 5 км през тунелите на мината, за да се поддържа във форма.

Извадиха повече от половината чилийски миньори на повърхността
netinfo

Фаталният 13 номер се оказа щастлив за 27-годишния Карлос Бариос, който излезе на повърхността след повече от два месеца блокиран в мината.

Шестнадесетият спасен миньор е Даниел Ерера. Омар Рейгадас стана 17-ят миньор, който беше изведен на повърхността, предаде АФП. Рейгадас беше посрещнат от своето семейство.

Последен ще бъде изваден началникът на смяната Луис Урсуа. Специалистите решиха първо да бъдат извадени най-здравите физически и стабилни психически миньори, които да могат да реагират, ако клетката заседне по пътя.

Първо под земята пробно беше спуснат техник, който да провери дали системата работи добре. Миньорите излизат на земята облечени с водонепропусклив костюм и със слънчеви очила, които трябва да ги предпазят от светлината след почти два месеца под земята. При останалите в убежището миньори слезе и военен лекар, а тези, които излизат на повърхността, се откарват с хеликоптер в близка болница.

Миньорите стигат до повърхността със специално конструирана клетка с диаметър едва 54 см. На нея има оборудване за разговор със спасителите, запас от кислород за 90 минути, а долната част е така направена, че да може да бъде откачена и да се върне обратно в убежището, ако клетката заседне в прохода.

Всички спасени досега чилийски миньори са в добро здравословно състояние, заяви министърът на здравеопазването Хайме Манялич (на снимката). Той даде пресконференция малко след като осмият от 33-та миньори, престояли 69 дни под земята, бе изваден със спасителната капсула, съобщи АП. Никой от затрупаните миньори не е имал нужда от специални медикаменти, дори и този, който страда от диабет.

Извадиха повече от половината чилийски миньори на повърхността
netinfo


След преживяното изпитание да прекарат 69 дни почти 700 м под земята, от които 17 дни откъснати от света, някои от затрупаните чилийски миньори са по-силни, други по-слаби, но всички са променени завинаги, коментираха психолози, цитирани от АФП.

"Предишният им живот вече е приключил", каза Енрике Чиа, психолог от чилийския Католически университет. Той е убеден, че миньорите са изправени пред голямото предизвикателство да се реадаптират, като посттравматичният период за тях е пълен с рискове. "Когато условията ти за живот внезапно бъдат променени, трябва да се адаптираш отново и да откриеш какво ще ти помогне да се справиш с това", обясни той. "Човек, който се е изправил срещу смъртта, размисля за живота си..., за това, което е постигнал, и което не е, в това също трябва да им бъде помогнато", подчерта Маргарита Лубат, психолог от Университета на Чили.
Извадиха повече от половината чилийски миньори на повърхността
netinfo