5 юли – празник на МВР
5 юли – празник на МВР / DarikNews.bg

През 2010 се навършват 131 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

На 5 юли 1879 година Княз Александър Батенберг подписва Указ №1 за създаване на Министерство на вътрешните работи и назначава Тодор Брумов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет.

От 1992 година 5 юли е официален празник на служителите от вътрешното ведомство.

През 1879 година е създадена Окръжната полицейска инспекция - Стара Загора, под ръководството на окръжен управител. През 1934 година тя става областна полицейска инспекция, оглавена от областен полицейски инспектор, а през 1938 се преименува на управление.

С влизане в сила на измененията на Закона за МВР от миналата година Областна дирекция "Полиция" и Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са обединени в единна териториална структура - Областна дирекция на МВР, в състава на която влизат отдел "Криминална полиция", отдел "Охранителна полиция", "Полицейско разследване", "Пожарна безопасност и спасяване" и Администрация.

Днес Областна дирекция на МВР- Стара Загора като основно структурно звено на Министерството на вътрешните работи, изпълнява основните задачи на вътрешното ведомство по противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, защита на правата и свободите на гражданите, опазване на техните живот,здраве и имущество, разследване на престъпления и осигуряване на пожарна безопасност на територията на Старозагорска област.

Програмата за отбелязване на празника на МВР в Старозагорска област включва среща с ръководни служители от различни структурни звена на железопътния транспорт, открит турнир по стрелба с малокалибрено оръжие, както и тържествено откриване в Кзаналък на мемориал в памет на загиналите служители на МВР.