Справка за личния лекар на сайта на Здравната каса
Справка за личния лекар на сайта на Здравната каса / снимка: DarikNews.bg, Иван Стрижлев

Нова електронна услуга предоставя Националната здравноосигурителна каса, информират от РЗОК-Враца. От тази седмица на интернет страницата на институцията  - www.nhif.bg, всеки здравноосигурен може да направи справка за личния лекар, при когото е записан.

На сайта в секция „За пациента", „Електронни услуги", „Проверка на личен лекар" се въвежда специален код за спам контрол и след това съответното ЕГН за българските граждани или личен номер на чужденец за чужденците, които пребивават и се осигуряват в България.

След проверката всеки може да види името и адреса на практиката на своя личен лекар, както и кода, под който тя е записана в Районния център по здравеопазване. Дадени са и телефоните за връзка с него.

Освен проверка на личен лекар на новата Интернет страница на НЗОК гражданите могат да направят проверка на здравноосигурителния си статус, да се запознаят със своите права и задължения, да се информират как да получат конкретна медицинска или дентална помощ, какви права дава Европейската здравноосигурителна карта, кога трябва да заплащат потребителска такса и кои категории лица са освободени от нея и др.