Скринингово изследване за остеопороза в Стара Загора
Скринингово изследване за остеопороза в Стара Загора / DarikNews.bg

Асоциация "Жени без остеопороза" организира в Стара Загора скринингово изследване. Цената на прегледа е 10 лева. Кампанията ще се проведе в читалище „Климент Охридски" в четвъртък от 8.30 до до 17.00.

„Таксата е минимална, целта ни е да привлечем колкото е възможно повече хора", коментира областният координатор на асоциацията Върба Танева. Пред Дарик тя обясни още,че остеопорозата е прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. То е в резултат от намаленото усвояване на калций, в следствие на което костите изтъняват и губят плътността си.

„Остеопорозата е известна като ‘тиха епидемия', защото не е съпроводена с болки и може да остане незабелязана в продължение на години. Първите счупвания настъпват обикновено около 60-65 годишна възраст в областта на гръбначните прешлени", допълни Върба Танева и призова всички жени на възраст над 45 да си направят изследване за остеопороза.

По последни данни болните от остеопороза в България са близо 82 хиляди.

„От месец февруари с наредба номер 18 Министерството на Здравеопазването намали реимбурсацията на лекарствата с 25 процента, което накара много пациенти да спрат лечението си заради скъпите лекерства", каза още Върба Танева.