Очакват се двойно по-големи печалби в „6 от 49 след отпадане на второ теглене
Очакват се двойно по-големи печалби в „6 от 49 след отпадане на второ теглене / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Очакват се двойно по-големи печалби в „6 от 49" след отпадане на второ теглене
28295
Очакват се двойно по-големи печалби в „6 от 49" след отпадане на второ теглене
  • Очакват се двойно по-големи печалби в „6 от 49" след отпадане на второ теглене

Двойно по-големи се очаква да бъдат печалбите в най-популярната игра на тотото „6 от 49", след като отпадне едно от трите тегления. Така за петица, за която сега се изплаща печалба от около 1000 лева, ще се взима вече около 2000 лева; за четворкака се очаква минимум 40 лева печалба, а тройките ще скочат над 3 лева. Това съобщи в интервю за Дарик радио изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов. Днес беше последният тираж на „6 от 49" с три тегления. От неделя тегленията ще са „първо" и „трето", като за третото ще се изплащат само шестиците. Тотото планира модернизация и работи по проект, според който до година и половина ще стартира онлайн-залагането в игрите на тотализатора, съобщи още Дамян Дамянов. Той ще предложи новият данък от 10 процента върху печалбите от игрите на тотото да се начислява само върху шестиците и петиците, без да се облагат по-малките спечелени суми от четворки и тройки. Ето какво каза още Дамян Дамянов за новата схема на теглене при играта „6 от 49":

Не се спестяват никакво средства. всичко, което правим е в полза на самите играчи. Целта е да се натрупа по-бързо джакпот, за да могат участниците да имат шанс да спечелят повече пари и играта да стане по-атрактивна.

Тоест изчисленията са, че това ще качи бързо джакпота?

До момента на тираж се събират около 170 000 лв. Надяваме се, че това ще стане около 300 000 лв.

На тиража събран джакпот?

Да.

Това означава, че няма да се вдигне цената на фиша за хората?

Няма. Не променяме залога. Остава същият. Поддържаме социалната отговорност към участниците. Считаме, че на този етап това не бива да го правим.

А не намалява ли все пак това шанса за печалба, защото още едно теглене, означава още едни шест числа, които човек може пък да уцели.

Да, но те са изключително малко. При три тегления в играта „6 от 49", ако един играч спечели петица, средно в момента се печелят около 1300 лв., а сега при две тегления те ще бъдат сто процента над 2000 лв. При четворките това е около 25 лв., а сега се надяваме, че това ще бъде минимум 40 лв. При тройките това до момента е било 1,80 лв. и 2 лв. в зависимост от самия тираж дали е в четвъртък или в неделя. Сега ние считаме, че това ще бъде абсолютно сигурно над 3 лв.

Да ни припомните в другите две игри - „5 от 35" и „6 от 42", при тях кога беше махнато третото теглене?

В края на януари. При тях някъде около 5 процента имаме в момента подобрение от това, което е било преди махането на едното теглене. Винаги се боледува в началото. Естествено, че ние слагаме и процент и в момента, че отново ще има малко така болестно състояние за част от нашите играчи, но ние го правим с дълбокия вътрешен умисъл към тях да имат шанс да спечелят повече.

Ако днес никой не прибере натрупания джакпот и от трето теглене, той ще бъде прехвърлен за неделя.

Първо ще бъде прехвърлен към трето и ще бъде някъде около 550 000 и като се надяваме, че в неделя е един специален тираж от 24 тиража, които са със залог 1 лв., където се надяваме това да стане към около 200 000. Значи някъде около 650-700 000 ще бъде този джакпот, но дано бог даде всичко това да стане така. Натрупването в момента ако стане, цифрите са при мен, тъй като тиражът вече е затворен. Само от натрупаната сума е 450 000 лв. чисти, тези приходи остават. Надявам се с този специален тираж да попаднат някъде около 200-250 000 лв, така че някъде около 650 000 лв. ще бъде този джакпот за неделя, ако остане, естествено. Това е за трето теглене.

Възмутени граждани са се обадили, след като са им обяснили, че във второ теглене вече ще се изплащат само шестици. От неделя тегленията ще са само две и са възмутени като редовни играчи. Да изясним това за второто теглене.


То няма да има второ теглене. Ще има първо и трето теглене. Второ теглене отпада. Получава се натрупване от това, което е от второ теглене, ще премине към трето. Шансът на нашите играчи от неделя ще бъде само един. Това, което е в първо теглене. Другото теглене ще бъде само чрез джакпот и чрез шестици. Но това нещо няма да повлияе на самите играчи. Те го примат болезнено, защото сега се прави. Ние искаме да ги заредим с амбицията те да получават повече пари, да не се примиряваме с това да получават за тройка 1,80 лв., 2,20 лв., а вече това да стане с по-голям процент. Мисля, че те ще ни разберат и че след няколко тиража те сами ще разберат, че това е по-добро и за тях. В момента натрупване около джакпот, ако той не падне, сега в момента става от 15 тиража. Ние смятаме, че това сега ще се получи за не повече от шест-седем тиража или на половината тиражи вече ще имаме една атрактивна сума, ако няма щастлив участник. Ще се натрупва една сума от 1 млн. лв., където вече става изключително атрактивно за всички.

Играят повече хора при милион.

Да, играят повече. Там вече започват и друг тип играчи да участват в самата игра.

Любопитна ми се стори анонсираната новина, че се разработват три проекта за модернизация на тотализатора. За какво става въпрос?

Българският спортен тотализатор очаква това от много години. Ние считаме, че сега е последният момент, в който, ако това не бъде направено, то ще бъде изключително лошо за самия тотализатор. А това до 2011 година категорично трябва да бъде направено. Модернизация значи онлайн залагания, което ще даде възможност до последния момент всички участници да залагат. Ние сме един от малкото тотализатори, които работим в тази система, която е остаряла, демодирана, почти издъхва в момента.

Това би ви спестило подозирам и разходи за служители по тото пунктовете.

Да. Това е нова ера в развитието на спортния тотализатор. То е трябвало да стане преди години, не са успели да го направят. Нашата воля е да го направим по най-бързия начин. Стъпките са направени. Очакваме да го реализираме. Надяваме се до около година-година и половина това да влезе в действие.

Разбрах, че от БАН ви помагат по темата.

Разработиха три проекта, от които ние да изберем. Ние се спряхме на един от тях, при който софтуерната програма или всъщност „мозъкът" на всичко това да бъде изработен в България. Ние имаме прекрасни специалисти, които са търсени в целия свят. Самите терминали имаме желанието да ги закупим от развитите страни, където това е направено отдавна и където считаме, че ще има една определена сигурност.

Идеята каква е? Не всеки от вкъщи да го прави, а по-скоро да има някъде поставени терминали, където да се прави залогът?

Нашата идея е това да бъде направено и по интернет, което е много важно и ефикасно.

Каква сума ще ви е нужна за това, трудно е да се прави реформа по време на криза.

Сумата, която ние изчисляваме, е някъде около 15 млн. Нашето желание е да вземем заем от някоя банка и да връщаме този кредит, който ще получим. Не искаме помощ от държавата. Ние ще заложим това, което имаме като имущество и най-важното - като държавно предприятие имиджа, който имаме.

 Престои все пак да се вземе окончателното решение за облагане на печалбите с 10-процентен данък. Ще падне ли интересът от страна на играчите, когато и печалбата им бъде облагана?

Очакваме, че след като бъде приет този 10 процентен данък, ще искат и нашето мнение по този въпрос. Ние имаме вече проучвания как става в другите страни и това, което трябва да знаят всички е, че в повечето страни има такъв данък, но той е направен стъпаловидно в зависимост от самите печалби. Ние също имаме идея да предложим как да стане така, че участниците, които печелят най-малки суми - примерно от тройки и четворки, да не бъдат облагани, защото това са много малко пари и процентно са малко, а пък вече стъпаловидно петиците и шестиците и джакпотът да бъдат облагани. И аз си мисля, че никой от самите печеливши няма да има нищо против да бъдат взети тези пари, след като той сам съзнава и вижда състоянието, в което в момента се намира страната ни. В Румъния и други европейски страни най-малките печалби са оставени на свобода, а вече по-големите се облагат с определен процент.