Голямо количество цигари без бандерол иззеха от търговци в Плевен
Голямо количество цигари без бандерол иззеха от търговци в Плевен / DarikNews

1 377 кутии с цигари без бандерол са иззели полицаи при специализирана акция в Плевен, съобщават от пресцентъра на МВР. Служители на Икономическа полиция са атакували четири обекта в града. В магазин на булевард "Русе", нает от 64-годишен плевенчнин, са открити 69 кутии с цигари без задължителния бандерол.

В три гаража на 57-годишен плевенчанин, на същия булевард, са намерени 1 202 кутии с цигари без бандерол или с изтекъл срок на ползване. Конфискувани са и 18 бутилки с вместимост 0.700 мл водка. При претърсване на личната "Лада" на плевенчанина проверяващите са се натъкнали на още 50 кутии с цигари.

Също вчера, разследващи полицаи, криминалисти и охранители от Второ управление на МВР в Плевен са проверили и улични търговци на пазара. 106 кутии с цигари без бандерол са иззети от шест жени на възраст от 31 до 52 години от село Буковлък. Предстоят експертизи на конфискуваната стока. На търговките са съставени и актове по Закона за българските документи за самоличност.

Цялото количество цигари е предадено на служители от "Митническо бюро" Плевен. Предстои да се установи от къде са дошли незаконните пратки, образувани са досъдебни производства.

Акция по установяване на нередности в търговията с акцизни стоки без бандерол е проведена и в село Обнова. От магазин за хранителни стоки в населеното място са иззети 38 кутии с цигари без бандерол, нередовната стока е конфискувана.

До три години лишаване от свобода е наказателната отговорност за всеки, който продава или държи на склад акцизни стоки без бандерол, уточняват от пресцентъра на МВР. Полицията ще продължи проверките за пресичане на престъпленията в сферата на търговията. Целта е предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления по линия на нерегламентирана търговска дейност с акцизни стоки без бандерол, с неистински такъвили с изтекъл срок на валидност или без надлежно разрешително за продажба на тютюневи изделия.