Засилват ролята на ДАНС при грифиране на информацията?
Засилват ролята на ДАНС при грифиране на информацията? / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Трябва да се засили, включително със законодателни промени, ролята на ДАНС при определяне на грифовете на класифицираната информация. Това каза председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова след съвместното заседание с комисията за контрол на ДАНС. Според Маркова трябва да се дадат повече правомощия на ДАНС, която е орган по прекия контрол, да проверява документите в регистратурите на институциите и да дава задължителни указания на авторите им относно намаляването на грифовете.

Ротационният председател на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов поясни, че не са дискутирали направените от ДКСИ предложения за промени в Закона за класифицираната информация. Той посочи, че сред основните проблеми е липсата на цялостна система за регистриране на класифицираната информация. „Искаме да имаме гаранции, че не се злоупотребява с класифицираната информация - да не се създава, складира някъде и след това да става източник на компромати", поясни Костов, цитиран от БТА. Според него една от основните задачи на комисията е да провери как ДАНС извършва задълженията си по контрола на класифицираната информация.

„Личното ми мнение е, че България трябва да извърви много дълъг път, докато гарантира същата сигурност на класифицираната информация, произвеждана на национално ниво, като тази на НАТО", каза той.

Следващия четвъртък Иван Костов трябва да предаде председателството на комисията на лидерът на „Атака" Волен Сидеров. „Ще му пожелая да вдига авторитета на ДАНС и на нейния политически контрол в лицето на нашата комисия", поясни Костов. „Мисля, че аз донякъде успях да направя това", заключи той.