Дете се отрови с препарат против кърлежи
Дете се отрови с препарат против кърлежи / netinfo

Момченце на 2 години и 7 месеца от Плевен е прието в Спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Г. Странски" Плевен след отравяне с препарат против кърлежи. Това съобщават от пресцентъра на лечебното заведение. То е прието снощи в 22.30 часа от Центъра за спешна медицинска помощ. Било е отпаднало и отнесено, но реагиращо.

След извършени стомашна промивка и необходимите изследвания детето е приведено за лечение в Клиниката по детски болести. Там му е даден универсален антиотровен препарат и са му направени венозни вливания, за да се ускори изчистващия процес. Не е ясно какво количество от препарата е погълнало детето.

Изследванията му показват, че въпросният антиакарен препарат не е от групата на най-опасните и на този етап няма нищо тревожно. Детето е добре и ще бъде изписано днес. Малчуганът е погълнал отровата около 21.00 часа в дома си.

Той е бил оставен сам и без родителски надзор. „Такъв тип инциденти са предизвикани от родителска несъобразителност. Медикаменти и препарати не бива да бъдат оставяни на достъпни за деца места", подчерта във връзка със случая доц. д-р Чайка Петрова от Клиниката по детски болести на УМБАЛ "Д-р Г. Странски" Плевен.