Новото ръководство на Първа градска болница виновно за лошото й състояние
Новото ръководство на Първа градска болница виновно за лошото й състояние / Sofia Photo Agency

Ниски заплати на персонала, заплащане на лекарства от пациентите и нелогични разходи за командировки и ремонт са част от икономическото управление на Първа градска болница в София, сигнализираха от Дискусионния клуб за социална и местна политика на БСП. Според председателя на клуба Борис Цветков отговорността за лошото състояние на лечебното заведение трябва да се търси от новото му ръководство, назначено без конкурс от партия ГЕРБ.

 

От няколко месеца първа градска болница се ръководи от тричленен борд с председател Геновева Алексиева, която е председател и на женската организация на ГЕРБ. През последните няколко години заведението е натрупало дълг в размер на над 5 милиона лева, а в същото време ръководството му си позволява да харчи средства за ремонт на личен автомобил и съмнителни командировки, обясни Николай Белалов, заместник-председател на клуба.

 

По думите му над 20 души от персонала на болницата вече са я напуснали: „Вероятно тези медицински специалисти щяха да останат в болницата, ако имаха възможност да обядват за 130 лева или можеха да ползват представителни разходи в рамките на три дена през септември. Близо 4000 лева е изтеглил изпълнителният директор. Трудовото здравеопазване по данни на хора от болницата е поето от майката на един от членовете на борда директорите и то, разбира се, е в рамките на над 10 000”.  

 

От дискусионния клуб заявиха, че ще търсят отговорност затова кой управлява общинското здравеопазване в София.