„Атомстройекспорт” единствен кандидат да строи АЕЦ в Турция
„Атомстройекспорт” единствен кандидат да строи АЕЦ в Турция / netinfo

Руската компания „Атомстройекспорт” е единствената, предложила конкретна оферта за изграждането на първата атомна електроцентрала в Турция, съобщи след изтичането на срока за подаване на оферти, турски служител, цитиран от АФП и БГНЕС.

Планира се първата турска АЕЦ да бъде изградена край селището Акую на средиземноморския бряг, близо до град Силифке. "Шест фирми ни изпратиха пликове с писма, но пет от тях се задоволяват само да ни благодарят. Единствено руската компания „Атомстройекспорт” е изпратила оферта" в отговор на публичния търг, обявен през февруари, каза пред журналисти Хаджи Дюрак Гьокая, президент на турската електроразпределителна компания Теташ. Той не обяви цената на офертата.

Гьокая каза, че 13 компании са закупили тръжните документи за проекта, включително китайската China Nuclear Power Components, японската Itochu Corporation, френската Vinci Construction Grand Projets, френско-белгийската Suez Tractebel и канадската Atomic Energy Of Canada Limited.

Офертата на руската компания, която е в партньорство с турската група Park, ще трябва най-напред да бъде проучена на техническо ниво от комисията, натоварена с тръжната процедура. Ако офертата бъде оценена като приемлива, тогава Турският институт за атомна енергия (TAEK) ще трябва да даде окончателното си мнение пред Съвета на министрите. Според специалисти, цитирани от АФП, на практика цялата тази дълга процедура може да бъде анулирана.