Моделът Хане Габи Одиел разкри, че е интерсексуална (ВИДЕО/СНИМКИ)
Моделът Хане Габи Одиел разкри, че е интерсексуална (ВИДЕО/СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

Белгийският топ модел Хане Габи Одиел разкри, че е интерсексуална, за да наруши табуто по темата, съобщи Би Би Си.

Тя е претърпяла две операции като дете и като тийнейджърка. Недоразвитите тестиси, с които се е родила, са премахнати, когато била на 10 г. Операцията била наложителна, защото докторите предупредили, че те могат да причинят рак.

Андрей Педжик дефилира еднакво успешно и с мъжки, и с дамски тоалети (СНИМКИ)

Интерсексуалните хора се раждат със смесени мъжки и женски полови характеристики. Състоянието засяга до 1,7 % от населението на света по данни на ООН.

Хане Габи Одиел е родена със синдром на андрогенната нечувствителност, при който ХY хромозомата, характерна само за момчетата, е налична и в женския организъм.

Dear #intersexyouth , doctors and parents, Whats up #intersex #StopIGM (Intersex Genital Mutilation) #intersexHanne #intersexy Feel free to share 💜😘🙃✌️

Видеоклип, публикуван от Hanne Gaby Odiele (@hannegabysees) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

"Много е важно за мен да разбия това табу. На тази възраст би трябвало да е напълно подходящо да заговоря за нея. В даден момент след операцията знаех, че няма да имам деца. Нямах месечен цикъл. Нещо не беше наред с мен", каза тя.

Моделът Хане Габи Одиел разкри че е интерсексуална (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

На 18 години е втората й операция за реконструкция на вагината. Но моделът каза, че тя я е травматизирала. Затова Одиел иска да предпази други родители от грешката да подложат на ненужни операции своите деца.

"Не е кой знае какъв проблем да бъдеш интерсексуален. Ако те бяха честни от самото начало. Интерсексуалността ми се превърна в травма, заради това, което те направиха", допълни Одиел, цитирана от БТА.

Съпругът на Одиел, Джон Святек, който също е модел, каза, че е изключително горд с решението й да проговори.

Congrats #seanandlouise 💕

Снимка, публикувана от Hanne Gaby Odiele (@hannegabysees) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST