Кои са най-пиещите западноевропейци?
Кои са най-пиещите западноевропейци? / sxc.hu

В Западна Европа най-много алкохолни напитки употребяват белгийците - 12,6 литра годишно на глава от населението над 15-годишна възраст, съобщи електронното издание на в. „Дерниер йор" като се позова на данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Коя нация пие най-много твърд алкохол?

За 10 на сто от белгийците алкохолът е проблем, пише вестникът. На второ място по слабост към спиртните напитки се нареждат австрийците - 12,3 литра на човек, трети са французите с 11,5 литра.

„Понякога в нашата страна, ако не пиеш алкохолни напитки, пораждаш негативизъм", казва представителят на фонда за борба с раковите заболявания Стивън де Бонд. Според статистиката, белгийките изпиват средно на ден по 2 чаши алкохолни напитки, а белгийците - над 3.

Във Великобритания се пие най-много в света

Всеки трети мъж над 55 години пие всеки ден, и то в големи дози. Злоупотребата с алкохол е причина за 6 на сто от смъртните случаи в Белгия годишно.

Миналата седмица белгийските депутати отхвърлиха предложението за отпадане на безплатната консумация на бира и вино в парламента. Интернет изданието EUobserver припомни, че безплатният алкохол е въведен в края на 90-те години, за да не излизат народните избраници по време на обсъждания.

Алкохолът е по-евтин от водата в Нова Зеландия

Белгийските работодатели не забраняват на служителите си да изпиват малки количества бира и вино на обяд. Но на практика се стига до злоупотреба с алкохол на работното място. Това се отнася за 14% от икономически активните граждани.
Едва 12 на сто от белгийските алкохолици обаче, търсят и получават лекарска помощ.

Източник: БГНЕС