Пречиствателната станция, музеят и санирането на жилища - сред приоритетите в Тервел за 2017 г.
Пречиствателната станция, музеят и санирането на жилища - сред приоритетите в Тервел за 2017 г. / Дарик Добрич - архив

Като добър определи бюджета на Тервел за 2017 г. зам.-кметът на общината Диана Илиева. Финансовата рамка на бюджета  е в размер на 11 млн. и 200 хил.лв.  Сумата е с 1 млн. и 200 хил.лв. по-голяма от миналогодишната. „Различното от предходни години е, че за пръв път няма увеличение на средствата за образование”, коментира в ефира на Дарик Диана Илиева. Тя посочи като причина намалелият брой на децата, проблем, който засяга цялата област и други съседни области. „На практика в единния разходен стандарт има леко повишение, но когато децата намаляват, като глобална сума ние имаме със 72 хил.лв по-малко за образование. Тенденцията до този момент беше, че всяка година увеличеният разходен стандарт резултира в малко по-голяма субсидия за образование” – коментира Илиева.

Другият проблем според нея  е, че в тазгодишния бюджет е планирано три пъти по-голямо дофинансиране  на държавните дейности.  „До този момент ние се справяхме с 300 хил.лв. дофинансиране, като сега те са 900 хил.лв., като само в сектор образование ръстът на това дофинансиране е 10 пъти. Това също се дължи на намаления брой деца, който обаче кореспондира с увеличен размер на работните заплати от 1 януари. Ние все още се опитваме и успяваме да поддържаме услугата отглеждане на деца в детските градини.  Обмисляме мерки за оптимизиране на разходите без закриване и преобразуване на детски градини, поне за 2017 г.” – съобщи зам.-кметът. В Тервел ще пристъпят и към създаването на така наречените обединени училища, което ще бъде обсъждано на заседание на Общинския съвет през февруари.

По отношение на капиталовите разходи, които са в размер на 613 хил.лв., има завишаване с почти 60 хил.лв. на държавната субсидия, информира още Илиева.

Тя коментира и местните приходи, които се определят  основно от неданъчните приходи, а те от своя страна – от наемите от земеделски земи. „Това, което прави впечатление, е че наемите на земеделски земи се повишиха след проведения през миналата година търг. Интересът на замеделците е много голям и цените за декар варират между 60-70 лв., което е висока цена за географската особеност на района. Общината не продава земеделски земи, защото това е основният приход, с който се издържат местните услуги” – допълни Диана Илиева.

Средства от бюджета, както и по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат насочени за обновяване на пътната инфраструктура в селата и общинския център.

Сред приоритетите на общината за 2017 г. е завършването на пречиствателната станция в Тервел, както и възстановяване дейността на местния музей, в това число ремонтиране на сградата и подновяване на материалната база. В общината вече са подготвили проекти, с които ще се кандидатства за възстановяване на физкултурните салони в трите средищни училища  и за създаване на открити спортни площадки в тях.

Приоритетно и през тази година остава санирането на жилищните сгради в Тервел. След като през 2016 г. завърши санирането на общо 6 сгради, от кметството са внесли документите на още 17 сгради в Българска банка за развитие. „Смея да се надявам, че десетки семейства още през тази година ще почувстват ползата от тази програма” – прогнозира зам.-кметът.

В Тервел отсега започва и подготовката за отбелязването на 1300 години от сражението,  при което Хан Тервел е разбил арабите пред портата на Константинопол през 718 г. Годишнината ще бъде отбелязана през  2018 г.  и по  този повод ще бъде окончателно  довършен  паметника на Хан Тервел и ще бъде облагородено  площадното пространство около него.