Тирове блокираха пътя към "Дунав мост" 2 в знак на протест срещу бавното преминаване на границата между България и Румъния. Колоната от тежкотоварни автомобили е повече от 10 километра, а минаването на един камион отнема над 24 часа.

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи коментира, че този проблем съществува от месеци, а до момента държавата не е взела мерки за неговото разрешаване. Той уточни, че днешната блокада е акт на изнервени от чакането шофьори и не е предварително организирана.

"Проблемът на Дунав мост е огромен. Опашката е огромна. За нас държавата трябва да си влезе в ролята на компетентен орган в случая, да накара митницата и граничната полиция в оперативен порядък да работят колкото се може по-бързо. Непрекъснато на нас ни се казва, че проблемът е в румънската страна. Ние бихме искали да попитаме какво се случи през тези месеци, как никой не успя да се види с румънските власти. За нас е от изключително значение да има решаване на проблема, но виждаме, че няма. И както тази сутрин, шофьори, които са изнервени и чакат повече от 30 часа на -15 градуса, няма какво да направят, освен да протестират. Тази блокада е от изнервени шофьори на опашката. Надявам се в най-бърз порядък държавата да предприеме мерки, за да реши проблема на превозвачите", каза Арабаджиев.

Огромна опашка на "Дунав мост" 2

Шофьорите се заканиха да стоят на пътя, докато не се вземе адекватно решение спрямо километричната колона от тежкотоварни автомобили на границата между България и Румъния.

Тирове блокират трафика на Дунав мост при Русе (СНИМКИ)

В същото време в колоната от чакащи тирове на „Дунав мост" 2 се стигна и до катастрофа. Микробус с полска регистрация е ударил отзад спрял тежкотоварен автомобил. Предполага се, че шофьорът на микробуса е заспал и това е довело до сблъсъка.

"Дунав мост" 1 работи нормално, през него се пропускат автомобили и в двете посоки, съобщиха за Дарик от граничния пункт при Русе. Отворени са три от лентите като една от тях е разкрита допълнително. Гранична полиция и служителите на митницата работят на пълен капацитет.