Монтана – с рекорден бюджет
Монтана – с рекорден бюджет / Дарик Враца
Монтана – с рекорден бюджет
92215
Монтана – с рекорден бюджет
  • Монтана – с рекорден бюджет

„Започваме 2017 година като планираме бюджет на община Монтана, с най-високите приходи и разходи досега”, заяви кметът Златко Живков. Днес той представи финансовата рамка на общината пред общински съветници и журналисти. Предстои публично обсъждане на 24 януари. Проведени са срещи за представянето му пред различни съсловни групи. Окончателно бюджетът трябва да бъде приет на 31 януари.

Близо 35 милиона лева е рамката на проектобюджета, което с 2,5 милиона повече отколкото миналата година. Причините за това са различни, но голямата тежест е в резултат от увеличението на стандартите за издръжка и ръста на минималната работна заплата.

Собствените приходи на общината от различни видове данъци, такси, продажби и преходен остатък са  на 15 милиона  215 хиляди лева.

Приходите от държавни субсидии са  на 19 милиона 561 хиляди лева.

„При планирането на разхода спазваме приоритетите на бюджетната дисциплина. Знаете, че са заплати, осигурителни плащания, обезщетения, помощи, стипендии, медикаменти, храна, отопление, издръжка на социални, здравни и образователни заведения”, уточни Живков.

Капиталовите разходи, които планира общината през годината, са в размер на 2 милиона  502 хиляди лева. Те ще послужат за основни ремонти на училища, читалища, църкви, улици, спортни и детски площадки, здравни центрове, въвеждане на енергоспестяващи мерки, нови автобусни спирки и придобиване на земя.

Монтана  с рекорден бюджет
netinfo

Големите инвестиции, които остават извън планираните в бюджета разходи и са определящи за развитието на града и селата, ще бъдат направени по европейски проекти. Те са по оперативните програми „Човешки ресурси” и Добро управление”, „Региони в растеж”, Българо-швейцарската програма за сътрудничество и Държавен фонд „Земеделие”. Планираните средства за усвояване са в размер на 8 милиона  119 хиляди лева.

Една от най-амбициозните задачи на общината в сферата на строителството и екологията е участието в Националната програма за саниране. През тази година успяхме да завършим изцяло четири жилищни сгради. Живеещите в тях 300 души вече усещат ефекта от направеното. Пред финал е санирането на още 6 жилищни блока. Инвестициите дотук са близо 7 милиона лева. Очакванията са през 2017 година тези енергийно ефективни мерки да стигнат до тройно повече наши съграждани. Благодарение на усилията на много хора бяха подадени за участие в програмата 23 сдружения, 15 са новорегистрираните.

 

„Използваме всички възможности, които може да осигури управлението на общинските приходи, държавните и европейски програми, за да създадем още по-добри възможности за по-добър живот на хората в Монтана – възможности за достоен труд, сигурност, развитие и човешко щастие”, заяви кметът на Монтана.

Монтана  с рекорден бюджет
netinfo