В проекто-бюджета за 2017 година на община Дупница няма заложени пари за ремонт на Джамията
В проекто-бюджета за 2017 година на община Дупница няма заложени пари за ремонт на Джамията / Маргарита Петрова,Дарик

В проекто-бюджета за 2017 година на община Дупница няма заложени средства за ремонт на Тюрмето или Джамията.
С пари от собствените приходи или по програма ще се ремонтира сградата на Тюрмето или Джамията, все още не е ясно. На този етап не е приключило и изготвянето на количествено-стойностната сметка за бъдещ ремонт. Преди няколко години от общината бяха обявили сума от 30 000 лв., в последствие след като в средата на ноември миналата година администрацията получи разрешение за извършване на ремонтни дейности от Инспектората за опазване на културното наследство, се наложи изготвяне на нови количествено-стойностни сметки и изготвяне на проекти за ремонтните дейности, които се плануват.

Времето и ниските температури обаче не прощават на сградата, която продължава да бъде в лошо състояние и на практика е неизползваема, макар, че тя от години е изложбена зала. Вътре е студено, по стените се образува мухъл, а отвън падащи части от покрива и мазилката застрашават евентуалните посетители.
От администрацията отговориха, че към днешна дата се извършват корекции на проектите за рехабилитацията на сградата, като поясниха, че има 7 подпроекти, които трябва да бъдат обновени, за да се направи точната количествено-стойностна сметка. Очакванията са тe да бъдат готови в края на април или най-късно началото на месец май. След като стане ясна цифрата, вариантите и намеренията на общината са европейска програма, по която може да се участва за финансиране или ако няма такава, след първото 6-месечие на годината, когато се прави корекция в капиталовия списък, тогава ще бъде заложено за финансиране от собствени приходи. В зависимост от необходимите средствата ще се преценява дали всичко ще се прави изцяло или ремонта ще става на етапи.