92-ма с фрактури, 8 препили и много преяли са постъпили в Спешното в снежните дни
92-ма с фрактури, 8 препили и много преяли са постъпили в Спешното в снежните дни / Дарик Добрич

92 са случаите на счупени крайници от началото на снеговалежите, отчитат в Спешното отделение в Многопрофилната болница в Добрич, съобщи за Дарик началникът му д-р Бисер Ботев. 47 души са потърсили помощ с фрактури на ръцете, 45 са били с поражения по краката, като четирима са хоспитализирани. Освен това има и 20 случая на травми на главата, 15 на гръдния кош и 13 - на раменете. Голяма част от фрактурите на крайници са вследствие на заледявания по улици и тротоари, каза д-р Ботев.

От началото на годината през Спешното отделение са преминали 2015 човека - с 1000 по-малко от същия период предни години. Това се дължи на усложнената зимна обстановка, в която не може да се пътува от селата и съседните градове. Регистрирани са 206 човека с травми (11% от потърсилите помощ), 286 (15%) с остри респираторни заболявания; трима - с измръзвания. Осем човека са приети след злоупотреба с алкохол, някои с тежка интоксикация. Голям е броят на случаите на високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Това се дължи и на студеното време, но най-вече на намалелите доставки в аптеките в снежната блокада. Освен това често към Спешното се обръщат и пациенти, които не са вземали изписаните лекарства, по финансови или други причини, отбеляза д-р Ботев и припомни, че хората имат задължение да се грижат за здравето си.

Новост за медиците е големият брой случаи на преяждане в последно време. Това е наблюдавано засилено около празниците, когато в добричката болница са приети пациенти с тежки панкреатити, като за някои изходът е бил летален. Д-р Ботев коментира, че трябва да се внимава какво и най-вече колко ядем. Увеличават се хората с психологични проблеми, както и злоупотребилите с алкохол и лекарства.