Добричкият Общински съвет ще има Етичен кодекс
Добричкият Общински съвет ще има Етичен кодекс / Дарик Добрич, архив
Добричкият Общински съвет ще има Етичен кодекс
92209
Добричкият Общински съвет ще има Етичен кодекс
  • Добричкият Общински съвет ще има Етичен кодекс

Общински съвет Добрич за първи път ще работи съобразно Етичен кодекс. Документът е подготвен от Временна комисия с представители на всички политически групи, създадена с решение от 29 ноември 2016 г. Проектът ще бъде обсъден по постоянни комисии и на 31 януари - в залата на местния парламент.

При изработването на Кодекса е почерпен опит от други общини - София, Бургас, Шумен, Пазарджик, каза председателят на Комисията Ивелин Пейчев. Контролът, предвиден в него, ще оказва ПК „Предотвратяване и установяване конфликт на интереси", която вече ще се нарича ПК „Предотвратяване и установяване конфликт на интереси и етика". За да бъде работещ документът, са разписани наказания за нарушаването му - забележка или лишаване от едно до три месечни възнаграждения.

Кодексът е разделен на параграфи като прозрачност, публичност, поведение в зала, безпристрастност и др. важни елементи от работата на съветниците. Според Ивелин Пейчев и Мая Димитрова от Комисията, досега не са наблюдавани нарушения на етични или обществени норми от страна на добричките съветници. Въпреки това, разписването на правилата в отделен документ, гарантира работа съобразно нормите и интереса на гражданите.

Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев заяви, че ще внесе едно допълнение - да има санкции за съветниците, които не плащат своите местни данъци и такси. Досега няма постъпили предложения от граждани по документа, който е качен на страницата на общината за публично обсъждане.

Ето и акценти от новия Етичен кодекс на добричките съветници:
Политическа безпристрастност - Общинският съветник е представител не само на своите избиратели, а на цялото население в общината.
Публичност - Общинският съветник е длъжен да поддържа връзки с избирателите си и да ги информира за дейността и решенията на ОбС; да не разкрива информация, която съставлява държавна или служебна тайна, както и да не разгласява сведения, отнасящи се до личния живот и доброто име на гражданите.
Безпристрастност - Общинският съветник не може да има специално отношение или да отдава предимство на което и да било физическо или юридическо лице.
Обществен дълг и личен интерес - Общинският съветник, не може да участва при вземане на решения, когато се отнасят до негови имуществени интереси или до интереси на съпруг и роднини по права линия и по съребрена линия до четвърта степен включително и по сватовство до втора степен включително.
Не може да използва служебното си положение или общинско имущество за лична изгода или с цел да набави за другиго имотна или неимотна облага.
Не може да заема щатна или нещатна длъжност в общинската администрация, която е несъвместима с изпълнение на служебните му задължения.
Няма право да използва положението си за получаване на специални привилегии, освобождаване от задължения, лични придобивки или избягване на последствията от свои или на другиго неправомерни действия.
Няма право да извършва лични услуги, които са несъвместими с безпристрастното изпълнение на неговите задължения или биха навредили на обществените интереси.
Няма право да приема подарък или каквато и да е друга имотна облага, която не му се следва, за да извърши или да не извърши действие.
Обективност - При вземане на решения, общинският съветник следва да се ръководи единствено от обществения интерес, съблюдавайки законодателството. Общинските съветници са длъжни да провеждат срещи с представителите на гражданското общество, с цел достигане на максимална обективност в процеса на вземане на решения.
Поведение на съветниците в зала - длъжни са да заемат местата си в залата до определения начален час на заседанието; нямат право да прекъсват изказващия се оратор, да вземат думата, без да е дадена от Председателя, да отправят лични нападки, оскърбителни думи или заплахи, да разгласяват данни, отнасящи се до личния живот и увреждащи доброто име на гражданите, да имат непристойно поведение и да нарушават тишината и реда в залата.
Председателят може да отстрани от заседанието до следващо гласуване общински съветник, който: възразява по груб начин срещу наложените му наказания и въпреки това продължава да нарушава реда; призовава към насилие; оскърбява общински съветник или Общинския съвет.

Ако Комисията установи, че е налице нарушение на Етичния кодекс, предлага на Общинския съвет да наложи на общинския съветник наказание. За нарушения на настоящия Етичен кодекс, Общински съвет налага следните наказания: Забележка или Лишаване от едно до три месечни възнаграждения
Решението за налагане на наказание се приема на заседание на Общинския съвет с мнозинство повече от половината от всички общински съветници при тайно гласуване.

Чуйте коментара на Ивелин Пейчев в аудиото.