Спасиха четирима турски туристи над Банско
Спасиха четирима турски туристи над Банско / Снимка: dariknews.bg, архив

Трима младежи и една девойка от Турция бяха спасени от бяла смърт в местността Ечмище над Банско.

В петък следобед те напуснали ски зоната и отишли да карат високо в планината, но заседнали в клека на улеите и там останали блокирани.

По думите на планинския спасител Методи Баненски сигналът за бедстващите туристи е получен в 17.45 часа. В 18.00 часа към мястото на инцидента поела първата група спасители, а след още 15 минути в спасителната акция се включила и втора група.

Общо 14 планински спасители са се включили в спасителната операция. Те пристигнали на мястото в 19.55 минути, като през това време били в непрекъсната телефонна връзка с бедстващите туристи.

Баненски уточни, че спасителната акция е била трудна и опасна и е продължила до 1.30 часа. Според него туристите умишлено са напуснали ски зоната, за да карат екстремно, но за щастие акцията е протекла успешно и бедстващите са в добро здравословно състояние.

Фрапиращ е случая, че предният ден единият от младежите и девойката отново бедстват в същия район, като са обяснили, че са се заблудили, заради мъглата. И в този случай, акцията по спасяването е била трудна и рискова.
Планинските спасители коментираха, че най- недисциплинираните скиори и сноубордисти са турци, гърци и македонци.

От началото на сезона са проведени около 10 спасителни акции, коментират още Планинска спасителна служба- Банско.