Оцелели от жестоката катастрофа в Италия унгарци разказват за ужаса и спасителите
Оцелели от жестоката катастрофа в Италия унгарци разказват за ужаса и спасителите / БГНЕС

Оцелели от катастрофата с унгарски автобус с ученици в Италия разказаха, че са се спасили благодарение на геройското поведение на един от пътувалите с тях, на жена му и един ученик, предаде ДПА.

Автобусът се блъсна в нощта на петък срещу събота в подпорна колона на магистрала в Италия и се запали. Загинаха 16 души, предимно тийнейджъри, връщали се от ски ваканция във Франция. В автобуса имало 54 пътници и двама шофьори. Двама от ранените възрастни, които са в критично състояние, още не са идентифицирани. В болница остават още двама души в тежко състояние.

Унгарски автобус с деца катастрофира в Италия, има жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)

Учителят по физическо възпитание Дьорд Виг и съпругата му Ерика не се поколебали и с риск за живота си вадели ученици от горящия автобус, но не могли да помогнат на собствените си деца, Балаж и Лаура, пише вестник "Кориере дела сера". Според италианския ежедневник и двамата били на 18 години, но според унгарски медии синът е бил на 22 и бил хокеист от клуб "Ференцварош".

При удара дъщеря ми Лаура се свлече и се заклещи под една от седалките, разказа майка й Ерика. Опитах се да я измъкна, но не успях, избухна огнено кълбо и ме отхвърли на около 5 метра. Миг след това вече беше късно, вече не виждах нищо, само огън, допълни опечалената жена.

Унгарският консул в Милано потвърди пред италианската агенция АНСА, че и двете деца на семейството са загинали.

В Будапеща почетоха паметта на загиналите ученици при катастрофа в Италия

Според унгарски медии още двама учители, които придружавали гимназистите, са помогнали за спасяване на учениците. Един от тях, също учител по физкултура, е с тежки изгаряния, а колегата му историк е починал.

Оцелели разказват и за ученик, който спасил живота на няколко души, тичайки по пътеката между седалките, чупейки стъклата на прозорците с чука за аварийни ситуации. Благодарение на това той успял да се измъкне от автобуса един от учениците, Андраш, който разказва за преживения ужас пред вестник "Стампа".

"Не знам дали щях да успея да изляза, ако не беше проявил такава смелост. След това не го видях", казва момчето.

Полицията е намерила по-късно близо до един от прозорците тялото на момчето, което все още стискало чука в ръка.

Стотици ученици, родители и приятели снощи запалиха свещи и почетоха паметта на загиналите пред гимназия "Пал Синей-Мерше" в Будапеща.

Разпознаването на жертвите на жестоката катастрофа в Италия може да отнеме дни

След противоречивите първоначални данни за броя на пътувалите в автобуса унгарският външен министър Петер Сиярто уточни, че пътниците са били 54 - 43 непълнолетни и 11 възрастни.

Унгарски държавни медии съобщиха, че 11 от 16-те жертви са деца.

Източник: БТА