В студено време трябва да бъдем по-внимателни за сърцето
В студено време трябва да бъдем по-внимателни за сърцето / Thinkstock/Getty Images

В студено време трябва да бъдем много по-внимателни, за да пазим сърцето си. Студът може да провокира хипертонични кризи, доста коронарни инциденти. Това коментира пред БГНЕС доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска".

Как да се грижим за кожата си в студа?

За да не навредим на сърцето си в много студено време трябва минимално да се излагаме на студ.

"Студът сам по себе си води до спазъм на всички кръвоносни съдове, води до рефлекторен спазъм на съдовете на сърцето и това е една от причините в студените месеци на годината болните с коронарна болест на сърцето да имат по-чести неблагоприятни инциденти", каза доц. Василев.

Трябва да минимизираме излагането на студ. Ако все пак се налага да го правим, е важно да се обличаме добре и по възможност да не вдишваме студения въздух, т.е. да имаме защита, като шал например.

Полезни ли са зимните разходки за бебетата? (ВИДЕО)

"Студът може да провокира хипертонични кризи, доста коронарни инциденти. Поради тази причина е добре хората да се обличат добре, с топли дрехи, да се минимализира престоя в студено време. Да се пият топли напитки и когато човек усеща някакъв проблем да се обърне към лекаря навреме, не да чака да му мине", посочи един специалистът.