Марин льо Пен: ЕС е мъртъв, но още не знае
Марин льо Пен: ЕС е мъртъв, но още не знае / Guliver/Getty Images

Лидерът на френския "Национален фронт" Марин льо Пен заяви, че Европейският съюз е загубил своята жизненост и Франция трябва да напусне общността, ако не получи от Брюксел редица отстъпки. Това заяви кандидатът за президент на Франция в интервю за германския вестник "Билд ам Зонтаг".

"Европейският съюз е мъртъв, но все още не знае това. Провали се по всички направления: икономическо (растежът е много бавен), социално (бедността нараства, безработицата е на много високо ниво), безопасност (ЕС не е в състояние да защити своите граници, не може да ни предпази от ислямисткия тероризъм)", казва тя.

Според Марин льо Пен, "ако експериментът се провали така плачевно, с него е свършено".

Льо Пен казва, че ако спечели изборите през пролетта, смята да потърси отстъпки от Брюксел, под заплаха, че Франция ще се оттегли от общността.

"Настоявам от Европейския съюз да възвърне независимостта по четири пункта: граници, валута, икономика и право. Ако ЕС се съгласи на това ще преминем към Европа на (обединени) нации, ако пък откаже, тогава ще кажа на французите, че трябва да напуснем Европейския съюз и ще предложа да гласуваме за това", посочва лидерът на "Национален фронт".

Източник: БГНЕС