Протестът на жените срещу Доналд Тръмп е събрал тази сутрин в центъра на Вашингтон около 500 000 души. Това съобщи в Twitter Кевин Донахю, зам.-кмет по обществената сигурност и правосъдието, предаде АП.

Хиляди хора и в европейски градове излязоха на протести срещу Тръмп (ВИДЕО)

Предварително се очакваше в т.нар. Поход на жените да участват около 200 000 души. С розови шапчици на главата хиляди хора, огромното мнозинство от които жени, се стекоха в центъра на Вашингтон, за да протестират срещу новия президент на САЩ Доналд Тръмп, който вчера официално бе утвърден за четиригодишен мандат, предаде АФП.

Още от ранното утро стичащите се тълпи даваха знак, че ще бъдат по-многобройни от зрителите на вчерашната церемония по встъпването в длъжност на новия президент.

Тръмп: От този ден Америка ще бъде на първо място

"Искам да защитя нашите права и да привлека вниманието върху факта, че когато хората демонстрират заедно, те са силни", каза Триша Норман, на 72 години, пристигнала във Вашингтон от Северна Каролина.

Половин милион се включиха в Похода на жените срещу Тръмп във Вашингтон (ВИДЕО)
netinfo

Толкова много хора са се събрали за участие в женския поход срещу новия президент на САЩ Доналд Тръмп във Вашингтон, че шествието не може да потегли, предаде АП.

На практика стотиците хиляди хора, изпълнили маршрута на протестната акция, спира движението на похода към Белия дом, както бе планирано. Все пак се очаква множеството, събрало се близо до Капитолия, да се отправи към Нешънъл Мол - пространството пред Белия дом в центъра на столицата на САЩ.

Представител на местните власти допусна, че участниците в похода може да са повече от половин милион. Той обаче обясни, че точният им брой не може да бъде изчислен, тъй като ниските облаци не позволяват въздушните снимки.

Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери участва в големия женски протестен поход срещу новия президент Доналд Тръмп във Вашингтон, предаде ТАСС.

Кери, който не присъства на церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп вчера, се появи на демонстрацията със своето куче Бен. Скоро той бе заобиколен от демонстранти, на които благодари и с някои от които се здрависа.

Над 200 арестувани при протести срещу Тръмп

Също в Twitter Хилари Клинтън, която бе победена от Тръмп на изборите през ноември, поздрави участничките в проявата срещу президента.

По думите й този протест е "важен, както винаги". В съобщението си в социалната медиа Клинтън бе включила и лозунга от предизборната си кампания: "Ние винаги сме по-силни заедно".

В същото време встъпилият вчера в длъжност президент на САЩ Доналд Тръмп имаше възможност да види от прозореца на лимузината си протестиращите срещу него жени във Вашингтон, предаде АП.

Кортежът на Доналд Тръмп мина покрай "Похода на жените" във Вашингтон

На връщане към Белия дом от религиозна служба кортежът на Тръмп подмина няколко групи от "Похода на жените". Когато той прекосяваше едно кръстовище, шофьорите на околните автомобили натискаха клаксоните.

Някои от демонстрантите бяха издигнали транспаранти с текст в смисъл, че правата на жените са и човешки права. Това бе напомняне за думи от реч на Хилари Клинтън, произнесена от нея преди години в Китай като първа дама. Други транспаранти се обявяваха в защита на планираната раждаемост.

Източник: БТА