Пореден сблъсък между собственици и защитници на Бедечка
Пореден сблъсък между собственици и защитници на Бедечка / Dariknews.bg

За пореден път интересите на собственици и защитници на „Бедечка" се сблъскаха. Това стана по време на общественото обсъждане на проекта за изменение на действащия Общ устройствен план на Стара Загора и прилежащите крайградски територии, което премина при засилен обществен интерес.

Собствениците са категорични, че няма да се откажат и ще се борят за земите си. Те припомниха, че от години плащат данъци, без да могат да използват имотите си. В залата имаше предложение ценните дървесни видове да бъдат преместени в други паркове, собствениците няколко пъти акцентираха, че „Бедечка" не е парк, а квартал. Те са категорични, че няма никакво правно основание за изменение на общия устройствен план. По техни изчисления ако той бъде изменен, изграждането на парк ще струва между 10 и 15 милиона лева на община Стара Загора, а обезщетенията , които трябва да им се изплатят - в размер на около 50 милиона лева.

От своя страна защитниците на парка настояват той да бъде запазен и възстановен, както и през него да не минава път.

На основание чл.127, ал.1 от Закона за устройство на територията, е изработен предварителен проект за изменение на действащия Общ устройствен план (ОУП) на Стара Загора и прилежащите крайградски територии, одобрен с Решение № 1158 по протокол 55 от 26.05.2011г., в частта му за кв. „Бедечка", в следния териториален обхват: на север от ул. „Христина Морфова", на юг от алея към предприятие „Труд", на изток от ул. „Иван Вазов" и на запад от ул. „Хан Тервел".