3 години и 4 месеца затвор за мъж от Добрич, причинил смъртта на майка си
3 години и 4 месеца затвор за мъж от Добрич, причинил смъртта на майка си / DarikNews.bg, архив

Окръжният съд в Добрич наложи наказание от 3 години и 4 месеца лишаване от свобода на Тодор Димитров, причинил смъртта на майка си, съобщават от пресслужбата на съда. Постановено беше присъдата да се изтърпи при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

29-годишният добричлия  беше признат за виновен в това, че на 25 април 2015 г. в Добрич е причинил по непредпазливост смъртта на майка си - Руска Димитрова, вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда. Съдът оправда подсъдимия по първоначално повдигнатото му обвинение за причиняване на смърт, след умишлено нанесена средна телесна повреда.

Искането за промяна на квалификацията на деянието беше внесено от адвоката на Тодор Димитров. В съдебната зала защитата изрази становището си, че умишлено нанесената телесна повреда на майката е лека, като вследствие на нея се е стигнало до нанасяне на средна телесна повреда, причинена по непредпазливост. Адвокатът на подсъдимия заяви, че Тодор е обичал майка си, която е била много болна, грижел се е за нея и постоянно я е защитавал.

Прокурорът по делото от своя страна настоя, че до смъртта на жената се е стигнало, вследствие на нанесена  средна телесна повреда.

В последната си дума пред съда Тодор заяви, че съжалява за стореното. В досъдебното производство той е направил пълни самопризнания, като подробно е възпроизвел начина, по който се е стигнало до смъртта на 53-годишната жена. От обясненията му става ясно, че на посочената дата той се е скарал с майка си, която го упреквала, че е безработен. Тодор опитал да напусне стаята, в която се водел спорът, но жената му препречила пътя. Тогава, за да я отмести от пътя си, той я избутал, като я блъснал с двете си ръце в областта на гърдите. От силата на тласъка Руска Димитрова залитнала и падайки назад ударила главата си в ръба на намиращата се на около два метра зад нея печка на твърдо гориво, което е довело до смъртта й. След това Тодор, който много се уплашил, решил да скрие тялото й в канала на гаража им, който се намирал в двора на къщата.

53-годишната Руска Димитрова беше обявена за общодържавно издирване в края на април 2015 година, след като съпругът й съобщил в полицията, че тя е изчезнала от дома си. Тялото й бе намерено осем месеца по-късно от мъжа й, който слязъл в канала на гаража, за да вземе дърва за огрев. В края на януари 2016 г. прокуратурата привлече Тодор като обвиняем за смъртта на майка си.

По искане на защитата делото днес беше гледано по процедура на съкратено съдебно следствие, като първоначално наложеното наказание от 5 години беше редуцирано с една трета. Съдът определи до привеждане на присъдата в изпълнение  Тодор Димитров да остане с наложената му сега мярка за неотклонение „Подписка”.

Постановената от Окръжен съд - Добрич присъда подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.

Срещу подсъдимия не бяха предявени граждански искове от потърпевшите - неговият баща, който присъства в залата, и двете му сестри, които живеят в чужбина и не дойдоха на делото.