Разиграват традиционния обичай „Камилата в Йоглав
Разиграват традиционния обичай „Камилата в Йоглав / dariknews.archive

Традиционното представяне на местния народен обичай „Камилата" в ловешкото село Йоглав ще бъде на 21 януари (събота) от 10:00 ч. пред кметството в селото. Организатор е настоятелството на Народно читалище „Пробуда - 1926 г.".

Обичаят „Камила" в Йоглав датира още след основаване на селището - преди повече от 500 години, припомня Еленка Щерева от читалището. Това се знае от местни предания и разкази на хората, които се предават от поколение на поколение.

С „Камилата" йоглавчани отбелязват Ивановден (по стар стил на 20 януари). Това е една „игра", принадлежаща към мъжките маскарадни игри, осмисляна като веселба за здраве и берекет.
Помня, още като дете, след 1960 година как ставахме в тъмни зори, заедно с баба и майка да приготвяме почерпка и да чакаме „Камилата" да играе за здраве и в нашия дом, връща се в годините назад Щерева. А после всички деца тичали след нея и се радвали на „джумбиша", който правели играчите от къща на къща (предимно по домовете на Ивановци). Дядото на Еленка Щерева бил музикант, свирел на кларнет в селската духова музика, която предвождала „шествието", и малкото момиче много се гордеело с него.

Всъщност какво представлява този обичай? Показва се как „хиляда" войници („оланкии") идват с една „камила" от далечната държава „Арабастан" да играят за здраве и берекет, за много деца, много имане във всеки дом. В групата има още баба, дядо, доктор, циганка, писар, свещеник, музиканти, всеки със своя роля и реплики. Всички заедно изпълняват една малка „театрална постановка" с много интересен сюжет, предизвикваща весело настроение у зрителите, а у домакините - вяра, че добрите наричания и предсказания на играчите ще се сбъднат през новата година.