Обама защити решението си да намали присъдата на Челси Манинг
Обама защити решението си да намали присъдата на Челси Манинг / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама защити решението си да намали присъдата на Челси Манинг, което де факто ще доведе до предсрочното освобождаване през май на бившата военнослужеща, предала над 700 000 поверителни американски документа на разобличителния сайт Уикилийкс, предадоха световните агенции.

Манинг вече изтърпя сурово наказание и проявената към нея снизходителност няма да изпрати погрешен сигнал на хора, които възнамеряват да издадат американски държавни тайни, увери той на последната си пресконференция като президент на САЩ.

Военен съд призна информатора на WikiLeaks Брадли Манинг за жена

Обама, който ще бъде наследен на поста в петък от Доналд Тръмп, каза, че не възнамерява да се кандидатира за каквато и да било изборна длъжност в обозрима перспектива.

Той изрази специални благодарности към акредитираните в Белия дом журналисти. Демокрацията в САЩ няма да работи без добре информирани граждани, а средствата за масова информация играят ключова роля за изпълняването на тази задача, подчерта американският президент.

Обама даде да се разбере, че ако фундаменталните ценности на страната бъдат изложени на риск, няма да мълчи, а ще говори за проблема на висок глас. В интересите на САЩ и на целия свят е да имаме конструктивни отношения с Русия, каза американският президент.

Той отбеляза, че се е придържал към този подход през цялото време, но изрази съжаление, че тази визия се е сблъскала с ескалация на антиамериканската реторика, след като Владимир Путин се е върнал в Кремъл през 2012 г. - нещо, което според него е направило отношенията между Вашингтон и Москва по-антагонистични и трудни.

Обама припомни, че Съединените щати са наложили санкции на Русия заради действията й в Украйна. Новото американско правителство на президента Тръмп не бива да забравя това, подчерта той.

Обама увери, че санкциите ще бъдат отменени, ако Русия промени политиката си към Украйна.

Президентът на САЩ каза, че статуквото в Близкия Изток е опасно за Израел и лошо за региона. Възможността за решаване на конфликта на основата на съвместното съществуване на две държави може да си отива, предупреди той и предупреди Тръмп за опасните последици от неговия план да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Тръмп е притеснен от намаляването на присъдата на Челси Манинг

Обама изрази задоволство от започнатото при него нормализиране на отношенията на Съединените щати с Куба. Сложих край на специалния имиграционен режим за кубинците (т.нар. политика на "мокри крака, сухи крака", която даваше право на престой на стъпилите на американска земя кубинци и бе критикувана от комунистическия режим в Хавана като насърчаване на емиграцията от острова), тъй като той бе израз на стария начин на мислене, който вече е безсмислен, обясни той.

Обама каза още, че се е свързал по телефона с бившия президент на САЩ Джордж Буш-старши и съпругата му Барбара, които бяха приети в болница, и им е пожелал скорошно оздравяване.

Източник: БГНЕС