Защо британският премиер Тереза Мей се превърна в Лейди Ирония?
Защо британският премиер Тереза Мей се превърна в Лейди Ирония? / БГНЕС, архив

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин употреби днес по адрес на премиера консерватор Тереза Мей прозвището "Айръни лейди" (Irony Lady - лейди Ирония), наподобяващо прякора на покойната Маргарет Тачър "Айрън лейди" (Iron Lady - Желязната лейди), предаде ТАСС.

В реч пред Камарата на общините Корбин разкритикува Мей, че е произнесла програмната си реч вчера за Брекзита не в парламента, а другаде. По думите му тя е загърбила парламента, въпреки че се обявява за възстановяването на парламентарната демокрация.

Лидерът на лейбъристите, основната опозиционна сила във Великобритания, заяви, че Мей "не е толкова Желязна лейди, колкото Лейди Ирония". Корбин призова премиера да се откаже от заплахата си да осъществи "нискокачествен Брекзит" и да направи от Великобритания "данъчно убежище с ниски заплати край бреговете на Европа", съобщи ТАСС.

Агенцията отбелязва, че Маргарет Тачър, премиер на Великобритания от 1979 до 1990 г., се е отличавала с непоколебима увереност в правилността на своите решения.

Източник: БТА