Заради инфлуенца ликвидираха 280 000 птици в Пловдивско, правителството отпусна средства за обезщетения на стопаните
Заради инфлуенца ликвидираха 280 000 птици в Пловдивско, правителството отпусна средства за обезщетения на стопаните / БАБХ
Заради инфлуенца ликвидираха 280 000 птици в Пловдивско, правителството отпусна средства за обезщетения на стопаните
92161
Заради инфлуенца ликвидираха 280 000 птици в Пловдивско, правителството отпусна средства за обезщетения на стопаните
  • Заради инфлуенца ликвидираха 280 000 птици в Пловдивско, правителството отпусна средства за обезщетения на стопаните

280 хиляди патици, пилета и кокошки са унищожени в Пловдивско заради птичия грип, съобщи шефът на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Камен Янков. Всички ликвидирани птици са с доказано наличие на вируса, след взети проби, уточни той.

Д-р Янков потвърди, че животните са умъртвявани с пожарникарска пяна. Той обаче посочи, че тази практика се е използвала и в други случаи.

В момента със сух лед се изтребват птици в брезовското село Върбен, като на място има подвижен инсенератор за пълното им унищожаване. Лошото време и преспите обаче затрудняват работата на ветеринарите, поясни шефът на пловдивската дирекция. По думите му засега всички заразени птици са ликвидирани.

В Пловдивско имаше регистрирани общо 29 огнища на птичи грип. Засегната бе почти цялата област, като най-много пострадаха стопаните в общините Брезово, Раковски, Марица и др. За последните 10 дни в региона няма проби с положителен резултат, въпреки че фермите се тестват ежедневно, допълни д-р Янков.

Към момента са констатирани 63 огнища в 12 области на страната. „Общият брой засегнати животни е над 430 хиляди, като всички птици са ликвидирани“, съобщи пък зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Петя Петкова.

На днешното си заседание правителството осигури допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието и храните в размер на 9,7 млн. лв. Средствата са от резерва за непредвидени/неотложни разходи и с тях се обезпечават наложените мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта „инфлуенца по птиците”.

Одобрените мерки целят недопускане разпространението на птичи грип на територията на други райони от страната и ограничаване на икономическите загуби, възникнали от появата на болестта. В резултат на предприетите действия се очаква да се ограничат неблагоприятните последици за българското животновъдство от разпространяване на болестта.

Средствата ще се използват за изплащане на обезщетения на стопаните на умрелите и принудително убити животни, както и за обезпечаване на диагностичните екипи за клинични прегледи и вземане на проби. Ще бъдат закупени допълнителни диагностикуми за изследване на пробите, взети от възприемчиви животни, отглеждани в предпазната и наблюдаваните зони около огнището.

В началото на седмицата ветеринарният екип за извънредни ситуации на Общността се срещна с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, ръководството на Българска агенция по безопасност на храните и представители на птицевъдния бранш. На срещата представителите на птицевъдния бранш заявиха, че държавата, в лицето Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните са предприели навременни и адекватни мерки, както на централно, така и на регионално ниво. Те допълниха, че е много важно да се предприемат превантивни мерки, защото повторната поява на болестта би била пагубна за бранша.