Премиерът Борисов: Не направим ли „Хемус, този край е загубен
Премиерът Борисов: Не направим ли „Хемус, този край е загубен / dariknews.archive

„Не направим ли „Хемус", този край е загубен. Имам едно нещо, което съм се зарекъл да си свърша с ГЕРБ и това е, да направим „Хемус". Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов при посещението си в Плевен по повод подписването на договора за Водния цикъл на Плевен и Долна Митрополия.  "Там, където мина „Струма", където минаха „Марица" и „Тракия" няма работници за работните места. Без „Хемус", Северна България не струва нищо и трябва това да е първостепенна и изключително важна задача", категоричен беше Борисов.

Премиерът отбеляза още, че възможността за строителството на екологичната инфраструктура в голяма степен се дължи на еврофондовете, и добави:

„Има едни тъмни и празни периоди, в които е имало друго управление, със спрени еврофондове. Сутринта ми казаха, че някакво момче от БСП е говорило за еврофондовете. От БСП няма как да знаят как се работи с еврофондове, защото винаги са им били спирани по всички програми". Според Борисов очакванията са, че сега кметовете ще наваксат пропуснатото време, а паузата, която ще наложат предсрочните избори  ще бъде кратка и няма да предизвика спирането на еврофондове.

По време на посещението си в Плевен, Бойко Борисов каза още, че с решение на парламента са гарантирани 2 млрд. лв. за Програмата за саниране. Той коментира състоянието на жилищните блокове в Плевен, които не са пипани от десетилетия и вече са в безобразно състояние.

„14 блока започваме сега, само да се затопли времето. Общо са 54 за Плевен, на различни фази. Просто исках да бъда сигурен, че с решение на парламента ще бъдат гарантирани средствата, за да не си позволи някой да си играе с това, защото в тези блокове живеят хора и от БСП, и от ДПС, и от ГЕРБ, и от Атака, и патриоти, и реформатори и всякакви. И това е най-голямата помощ за хората".

Борисов подчерта, че в градовете, в които от две години са готови блоковете, сметките им за ток са паднали наполовина.

"Не стига, че е по-красив, но се вдига и стойността на апартамента, ако рече човек да го продава, енергийно ефективен и с по-дълготраен живот. Това е нещо изключително социално", каза премиерът.  тук съм съгласен с опозицията, че това е абсурдна социална политика", каза Борисов.