Отхвърлиха молба на Васко Кеца от „Килърите”
Отхвърлиха молба на Васко Кеца от „Килърите” / Dariknews.bg, архив

Състав на Варненския апелативен съд остави без уважение молбата на Васил Костов-Кеца за възстановяване на срока за обжалване на доживотната му присъда, поизнесена спрямо него от въззивния съд.

46-годишният Костов е един от подсъдимите по делото, свързано с дейността на престъпната група на „Килърите“. През месец май миналата година Апелативният съд във Варна го призна за виновен за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев и заедно с Петър Стоянов и с Георги Вълев получиха доживотни присъди без право на замяна.

В установения от закона срок защитата на Костов е подала касационна жалба, в която бланкетно са били изложени оплаквания срещу постановената доживотна присъда. В жалбата било посочено, че липсата на правни съображения се дължи на факта, че мотивите към присъдата не са били изготвени.

След изготвянето им, през август миналата година, съдията докладчик е разпоредил мотивите да бъдат връчени на жалбоподателите и е бил посочен 7-дневен срок в който жалбата е следвало да се съобрази с изискванията на закона и в нея да бъдат посочени касационните основания и доказателства, които я подкрепят.

Костов е получил разпореждането в затвора, а адвокатите му на посочените от тях адреси и на електронна поща. Именно този 7-дневен срок за допълнение към касационната жалба е пропуснал Костов, както и неговата защита. Допълнение към жалбата все пак е било подадено от адвоката на подсъдимия, но 7 дни след изтичане на законовия срок.

Варненският апелативен съд е върнал жалбата като недопустима и това е било атакувано от адвоката на Костов пред ВКС. Върховният касационен съд е приел, че оплакването е неоснователно и е оставил жалбата без уважение. С това присъдата на Васил Костов в частта за двете убийства влезе в законна сила още през ноември. Доживотната присъда без замяна Костов търпи в затвора Враца.

През декември подсъдимият Костов подаде във Варненския апелативен съд молба за възстановяване на установения от закона срок за отстраняване на нередовностите в касационната жалба. В съдебното заседание на 16 януари тази година той разказа за нарушената комуникация между него и защитата му, която му попречила да организира в срок допълнението и подаването на касационната жалба срещу доживотната присъда.

В определението, с което отказва на Костов възстановяване на срока за обжалване на присъдата, съставът на Варненския апелативен съд е записал, че „…не се касае за пропускане на каквито и да било срокове от страна на подсъдимия, а за негово бездействие“.

Съдът счита, че „Костов не е имал пречки да упражни правата си лично, но той е избрал да не стори това, а да възложи тези действия на адвоката си“.

Декларацията му, че срокът е бил пропуснат по обективни и уважителни причини не е била подкрепена с доказателства.