Как българските евродепутати в ЕНП оценяват избора на Антонио Таяни?
Как българските евродепутати в ЕНП оценяват избора на Антонио Таяни? / БГНЕС, архив

Евродепутатите избраха представителя на Групата на ЕНП Антонио Таяни за нов председател на Европейския парламент.

На четвъртото, и последно, гласуване, той събра 351 гласа, а кандидатът на социалистите Джани Питела - 282 гласа.

Пред европейската пресслужба трима от българските депутати от ЕНП/ ГЕРБ - Мария Габриел, Андрей Ковачев и Ева Паунова коментираха изхода от гласуването.

Антонио Таяни е новият председател на Европейския парламент

"Избрахме силен, проевропейски председател на Европейския парламент. Антонио Таяни е с опит, Антонио Таяни е с много ясна визия за това какво трябва да се промени в Европа. Това със сигурност не е да я убием, а по-скоро да направим така, че тя да е по-близо до гражданите, да има по-малко бюрокрация и тя да има много по-голяма политическа тежест, да има гласност и да има видимост. Затова бих искала да кажа и още нещо - че за нас като българи е много важно, че новият председател на Европейския парламент е много добър приятел на България", коментира избора Мария Габриел.

"Темите, които той изтъкна като приоритетни са теми, важни за всеки един от нас - миграцията, темите за сигурността, Брекзит, начинът, по който Европейските институции ще отговорят адекватно на всекидневните очаквания на гражданите - ето това е председателят на Европейския парламент, от който имахме нужда. Наистина, с много голяма надежда, затова всички заедно - проевропейските сили в Европейския парламент, да продължаваме да отстояваме онези наши изконни европейски ценности, които ще ни позволят заедно да се справим с предизвикателствата", поясни още тя.

"Изключително съм доволен от избора на г-н Таяни за председател на Европейския парламент. Г-н Таяни е добър приятел на България, добър приятел на ГЕРБ и лично на г-н Бойко Борисов. Аз съм убеден, че с него като президент на Европейския парламент ще можем да работим в тясно сътрудничество в полза на България", заяви Андрей Ковачев.

"Антонио Таяни днес спечели изборите за председател на Европейския парламент. С този избор изпращаме много силен сигнал, че проевропейските партии, тези, които искат да работят за просперитета, за по-голямото обединение на Европа, за ясната посока на Европа, могат да застанат зад един истински силен и доказал себе си през годините кандидат. Убедена съм, че Антонио Таяни ще работи за това всеки един регион от Европа да бъде представен в Европейския парламент, неговата позиция да бъде чута. Това е причината да го подкрепим, защото той се вслушва в добрите предложения и е готов да ги изпълнява", каза пред пресслужбата Ева Паунова.