Община Габрово и Техническият партньори в професионалното образование
Община Габрово и Техническият партньори в професионалното образование / DarikNews.bg, архив

Община Габрово се включи като партньор в международен проект за професионално образование и обучение, чийто координатор е Технически университет - Габрово. Финансирането е по европейската програма „Еразъм +", срокът за кандидатстване изтича днес.

В случай че бъде одобрена, разработката предвижда да се изгради партньорство между доставчици на услуги в областта на професионалното образование и обучение, малки, средни и големи предприятия, органи на местната и регионалната власт, подкрепени от социални партньори.

Идеята е да се насърчи обучение на работното място и стажове в местни и регионални фирми. Цели се преодоляване на несъответствието между търсените и предлаганите умения сред младите хора и до намаляване на младежката безработица в сферата на машиностроенето.

Участие в проекта са заявили още габровското дружество „Мехатроника", полската Технологична компания и Техническият университет в гр. Лодз, чешката фирма „Мехатроника и роботика" и Техническият университет в гр. Либерец, висшето училище „Йоанеум" в австрийския гр. Грац. Габровската търговско-промишлена палата и местната структура на синдикат „Подкрепа" ще са асоциирани партньори.

Ще бъде разработен общ учебен план и 25 програми за специалност „Мехатроника" в бакалавърската степен. Планирано е да се създадат клъстери за обучение на работното място в областта на машиностроенето в България, Полша и Чехия. Академичен персонал и вътрешнофирмени обучители от страните-партньори ще участват в кръжоци за трансфер на знания и опит.

Дейностите са заложени за период от две години. Безвъзмездната помощ за един проект е между 250 000 и 350 000 евро, като се изисква собствен ресурс в размер на 20%. Прогнозният бюджет на Община Габрово е до 10 000 евро, а съфинансирането - до 2 000 евро.