Разголена феминистка награби восъчна статуя на Доналд Тръмп
Разголена феминистка награби восъчна статуя на Доналд Тръмп / Guliver/Getty Images

Гола до кръста активистка от феминистката организация ФЕМЕН внесе днес смут в музея на восъчните фигури в Мадрид по време на церемония по откриването на статуя на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

Жената хванала восъчната фигура за чатала и изкрещяла: "Да сграбчим патриархата за топките", съобщиха присъствали на церемонията журналисти. След продължили няколко минути безуспешни опити да я озаптят, служители на музея извели протестиращата насила през задната врата.

Знаменитости обърнаха гръб на Доналд Тръмп за влизането му в Белия дом

Активистката група ФЕМЕН пое отговорност в Twitter за акцията, която е в отговор на неприлични изявления на Тръмп за жените, изтекли в някои медии през октомври миналата година.

Шефът на пиар отдела на музея Гонсало Преса изрази неудоволствието си от протеста на жената. "Ако искат да протестират, да го направят директно пред него. Така е много лесно", коментира той пред Ройтерс.

Восъчната фигура, която е в естествен човешки ръст, е правена три дни, като е отделено специално внимание на цвета и прическата на емблематичната коса на Тръмп, разказа представителят на музея в Мадрид.

Активистките на ФЕМЕН - международна група, зародила се в Украйна - са известни с голите си протести в защита на правата на жените.

Източник: БТА