Снежен ангел изваяха творци от галерията в Пазарджик
Снежен ангел изваяха творци от галерията в Пазарджик / снимка: Тина Соколова

Нежна скулптура от сняг, изобразяваща изящна жена с криле, се появи днес пред сградата на Художествената галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик. Оригиналното хрумване е на екипа на културното ведомство. След като в началото на работния ден изчистили снега и отворили пътеки, събраната купчина импулсивно събудила у тях творчески порив.

Минути по-късно снежният ангел вече бил красива част от градския пейзаж, а любопитни минувачи – и малки, и възрастни, се надпреварвали да го снимат. За да е още по-шармантна бялата лейди, авторите - директорът на галерията Леон Бабачев и колегите му Здравко Здравков, Мария Баракова-Радева, Петя Стойнова, я снабдили с гиздаво зелено чадърче. То е от арт-инсталацията, правена за последното издание на фестивала „Арт алея– Арт идея”.

Всичко, което искаме, е да предизвикаме усмивки у хората, надяваме се така да провокираме и други да превърнат купчините сняг в нещо красиво, каза Мария Баракова-Радева. Много ни хареса емоцията на събралите се минувачи, беше невероятно как се радваха и се снимаха с фигурата. Дори ни минава през ум да организираме за децата малък фестивал на снежните фигури при подходящо за това време.