Сливен чества освобождението си
Сливен чества освобождението си / Община Сливен

С общоградско поклонение пред паметника на площад „17-ти януари", в кв."Клуцохор", бе чествана 139-та годишнина от Освобождението на Сливен от османско иго.

В церемонията участваха представителен взвод на под. 22220, военен духов оркестър и свещеници. Историята е съхранила събитията от оня паметен ден, когато в местността Харманите командирът на влязлата в Сливен руска войска генерал Делингхаузен е посрещнат тържествено от благодарното население, от първенците и духовенството на града.

В тържеството днес се включиха десетки сливенци, кметът Стефан Радев и неговите заместници, народният представител Мария Белова, председателят на общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, областният управител Татяна Петкова, представители на различни държавни институции, училища, военни, неправителствени и родолюбиви организации, политически партии.

Сливен чества освобождението си
netinfo

Слово произнесе кметът Стефан Радев. „На това място през 1878 година възторжени сливенци, сред които любимият поет Добри Чинтулов, посрещат тържествено руските освободителни войски и вдишват първите глътки свободен въздух. Днес ние честваме Освобождението на Сливен и отдаваме почит към хората дали живота си за свободата на България. В Руско-турската война храбро се сражават и много сливенски комити и войводи, сред които славният войвода Панайот Хитов. Затова признателните сливенци кръщават този площад „17 януари" - за да помнят подвига и делото на хората, дали живота си за града ни и за родината ни, посочи в словото си Радев.

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужиха свещеници от храм „Свети Николай Чудотворец". На паметника бяха поднесени венци и цветя на признателност.

Проявата се организира от община Сливен, съвместно със Светата Сливенска митрополия, Регионалното управление на образованието и Военно формирование 22220.