Разкриха повече подробности около стрелбата по автобус 76 в София
92128
Разкриха повече подробности около стрелбата по автобус 76 в София
  • Разкриха повече подробности около стрелбата по автобус 76 в София

След поредна атака срещу автобус от градския транспорт в София пътници се разминаха на милиметри от изстрели с въздушно оръжие. Инцидентът стана малко след 20:00 ч. снощи, когато неизвестни са започнали да обстрелват превозното средство в района на Техникума по текстил. Пред Дарик шефът на СДВР заяви, че по всяка вероятност става въпрос за хулиганска проява, като се проверява и версията изстрелите да са от недоволен шофьор на автомобил, който може да е бил засечен от автобуса.

Откриха стрелба по автобус в София, няма пострадали

Около 20:00 ч. снощи автобус 76 се движел по бул. "България" и в района на спирката пред Техникума по текстил прозвучава оглушителен шум. Стъклата между първата и третата врата на чисто новото превозно средство са пръснати от изстрели, най-вероятно с въздушна пушка. На милиметри от тях в това време са се возели пътници, които по чудо се разминават без наранявания.

Както и при предишните подобни прояви, когато неизвестни стреляха или хвърляха камъни по автобуси в столицата, и сега разследването няма развитие. Директорът на СДВР Младен Маринов обясни, че най-вероятно става дума за хулиганска проява:

„Към момента се работи по установяване на други свидетели и евентуално мястото, от което е стреляно, като не се изключва версията това да е станало от движещ се автомобил. Към момента не може да се дадат данни за броя на извършителите. Най-вероятно е стреляно с пневматично оръжие, въздушно оръжие със сачми", каза Маринов.

Шефът на столичния автотранспорт Слав Монов обясни за Дарик, че при силен удар стъклата на новите автобуси са проектирани да се чупят извън превозното средство. Въпреки това гаранция, че следващ подобен инзицент отново ще се рамзине без пострадали, няма:

„Автобусите са със специално стъкло и когато има малка пукнатина и счупване, те падат надолу с напрежение към външната страна".

Все още не е ясно дали стрелбата по автобуса е свързана с отнемане на предимство или засичане на пътя. От полицията проверяват версията и шофьор на автомобил да е стрелял, след като е сметнал, че е засечен.

При подобен случай от април миналата година, при който неизвестен мъж е стрелял по тролей с въздушна пушка в столицата, извършителят все още не е заловен. От няколко години Столична община възнамерява да се бори с вандалските прояви срещу градската мрежа с поставяне на видеонаблюдение в обществения транспорт. До това, обаче, все още не се е стигнало.