13-годишна присъда за Атанас Червенков-Райфъла
13-годишна присъда за Атанас Червенков-Райфъла / снимка: БГНЕС, архив

Бизнесменът Атанас Червенков-Райфъла ще излежава присъда от 13 години, съобщиха от Пловдивския окръжен съд. Магистратите го признаха за виновен, че е подбудил опита за убийство на управителя на частен медицински център Аргир Гяуров. Райфъла бе признат за виновен и за опожаряването на семейните автомобили на бившия депутат Антоний Йорданов, както и за нелегално пренасяне на боеприпаси.

Поръчителят на изброените престъпления и определян като негов съучастник Веселин Загорски е осъден на16- години затвор.

Съдебните решения подлежат на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

Припомням, че Веселин Загорски – като подбудител и помагач, Атанас Червенков – като подбудител, Васил Василев – като помагач, Симеон Генов и Бисер Романов – като извършители, бяха обвинени в това, че през февруари 2014 г., в съучастие, са направили опит умишлено да умъртвят Аргир Гяуров, собственик на медицински център, като същият е бил намушкан многократно с нож във входа на жилищния блок, в който живее.

Петимата бяха обвинени и за извършване на множество умишлени палежи на автомобили през периода от януари 2014 г. до януари 2015 г.

Шестият съучастник – Стефан Гичев, беше подсъдим за държане на боеприпаси в големи количества без съответното разрешително. Те са му били предадени от Райфъла – 575 бр. ловни патрона.