Васил Тенев реди  Силуети в  галерия Резонанс
Васил Тенев реди Силуети в галерия Резонанс / http://podtepeto.com/art/

Експозицията „Силуети“ на Васил Тенев се открива тази вечер в галерия „Резонанс“ в Пловдив. Художникът – автор на редица изложби, твори в областта на живописта, графичния дизайн и керамиката.

Той е носител на първа награда в десетия международен конкурс по рисуване Trofeo ARTE NEL MONDO в Чезенатико, Италия през 1994 година, а негови работи могат да се видят в редица частни колекции в България, Италия, Германия, Австрия, Словакия и Дания.

„Човешкото общество от първият си съзнателен ден до днес общува с езика на символите. В съвремието творческите личности също му отдават голямо значение. Българските художници не се лишават от изяществото на символиката. Васил Тенев е един от тях.

Неговият диалог със зрителя е достатъчно понятен и изключително деликатен. Живописта му е многопластова, както в сферата на технологичното изпълнение, така и в нейното кодово послание. Привърженик на новите технологии, художникът умело комбинира метал, дърво и платно, заедно с маслена живопис. Той изгражда своите композиции, базирани на амалгамата, получена от същностната изява на тези материали и изразните средства, присъщи на собствения му художествен език.

Изключителният естетически подход към композициите, носещи абстрактен декоративен изказ, се превръща в поле на идеи, преминаващи през праисторическата “азбука” на фигуратива, трансцеденталната иконография на християнското изкуство и съвременната “знаковост” на абстракционизма.

Творчеството на Васил Тенев носи укротените пориви на динамиката, спокойствието на спираловидното движение, уловеният ход на времето на границата с безграничното пространство. Зрителят е свидетел на дълбоката проникновеност, с която художникът защитава красотата на света в който живеем, и непостижимото духовно съвършенство, към което се стремим… Неминуемо“, казва за Васил Тенев изкуствоведът Светла Москова.

Изложбата се открива в 18 часа.