Нови багери улесняват работата на горските в ЮЗДП
Нови багери улесняват работата на горските в ЮЗДП / Снимка: ЮЗДП

С 13 нови комбинирани багер-товарачи, подходящи за работа в горски условия, разполага от началото на годината Югозападното държавно предприятие. Първите шест машини вече са доставени и разпределени в териториални поделения в Благоевградска област - Гърмен, Добринище, Якоруда, Катунци, Кресна и Благоевград. До дни се очакват и останалите, които ще бъдат предоставени на горски стопанства в областите Кюстендил, Перник и Софийска.

Багерите са последен модел TLB990 на компанията „Терекс" - Великобритания. Освен със здравина и висока производителност, този модел разполага с четири еднакви колела, което осигурява по-голяма маневреност при работа.

„Сигурен съм, че новите комбинирани багери ще са от изключителна полза за подпомагане на горскостопанските и ловностопански дейности в горите. Необходими са ни както за ремонт и поддръжка на съществуващите и новоизградени пътища, така и за бърза реакция при възникнали аварийни ситуации и гасенето на горски пожари", заяви директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.