Предлагат да се намалят паралелките в четири гимназии в Ловеч
Предлагат да се намалят паралелките в четири гимназии в Ловеч / dariknews.archive

Да се намалят паралелките след седми клас в четири от гимназиите предлага кметът на Ловеч Корнелия Маринова, съобщават от пресцентъра й. Нейната идея е да падне по един клас и по този начин в Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I” паралелките да бъдат шест вместо седем, в Профилираната природо-математическа гимназия – четири вместо пет, в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов” и в Професионалната гимназия по механоелектротехника – по две вместо по три.

Предложението почива на обективна информация за броя на учениците и устойчивата тенденция към намаляване, отчитат се още повишаването на количеството и качеството на образованието, обоснова се кметът. Надяваме се също тази година да съответстваме в по-голяма степен на нуждите пазара на труда, допълни Маринова. Държавният план-прием за учебната 2017/2018 година бе обсъден на двудневна среща в Ловеч с участието още на зам.-областния управител Георги Терзийски, началника на Регионалното управление на образованието Еленко Начев, директорите на средни училища, представители на синдикатите.

„Тази година е по-особена, защото завършват три випуска - седми клас, осми и девети клас в профилираните гимназии. Всички завършващи седмокласници подлежат на класиране за прием в първи етап в средното образование и трябва да подадат заявления. На практика сега седми клас завършват 357 деца, а осми - 150. Тези 357 ученици могат да се разпределят в паралелки по 26 деца, тогава паралелките са 14, ако са по 23 – паралелките са 16, и ако са по 20 – те са 18. Завършващите осми клас тази година е важно да знаят, че трябва да придобият тази година основно образование, защото няма вече кога“, каза Еленко Начев. Предстоят заседания на областния съвет за развитие към областен управител и на комисията по заетостта, където също ще се обсъждат броят на ученици, паралелки, профили, език и пр.