Как да шофираме и пазим колата при тежки зимни условия
Как да шофираме и пазим колата при тежки зимни условия / DarikNews.bg, архив

Ако имате намерение да шофирате при усложнена зимна обстановка, независимо дали в града или извън него, проследете прогнозата за времето и добре преценете възможностите на автомобила си, както и вашите собствени като водач. Ако решите, че риск няма, се уверете, че сте подготвили добре колата за движение в по-екстремни условия, съветва Георги Гинев от варненската структура на Съюза на българските автомобилисти.

Основна грешка на шофьорите, които потеглят на по-дълъг път, е липсата на вода, храна и резервни дрехи в колата. Добре е в багажника да има и лопата, ако се наложи да се рине сняг. След като вече сме потеглили, непрекъснато трябва да следим пътната обстановка, тъй като през зимата тя е по-динамична, обяснява Георги Гинев. Той съветва да се кара бавно, плавно и с достатъчна дистанция.

Ако искате да си спестите ядове със замръзнали от студа врати на автомобила, преди очакваните минусови температури напръскайте със силиконов спрей уплътненията на вратите и ключалката. Не използвайте сила, ако замръзнат, тъй като само можете да ги повредите. Отварянето на блокирани врати и почистването на заскрежени прозорци става със специални спрейове. Чудесна работа върши и най-обикновен спирт, разреден с вода. Може да се използва и пистолет за горещ въздух, обясни Гинев.

Шофьори, които не карат постоянно колите си през зимата, трябва да ги припалват за около 10-тина минути поне веднъж седмично, за да се поддържа акумулаторната батерия, съветва той.

Ако автомобилът не е паркиран под наклон през зимата, не дърпайте ръчната спирачка, съветват специалистите. При много студено време накладките могат да залепнат и при освобождаване да се повреди спирачната система на колата.