Ученици сурвакаха кметския екип за Василица
Ученици сурвакаха кметския екип за Василица / Община Шумен

Деца сурвакаха кметския екип и наричаха за здраве и късмет по повод празника Василица и настъпването на ромската Нова година, съобщиха от Общината.

Любомир Христов и целият кметски екип поздравиха гостите на тържеството и благодариха за пожеланията. „Бъдете здрави, слушайте своите родители и учители, ходете на училище, там са вашите връстници и приятели, ще ви бъде интересно да сте заедно. И се учете, защото само така успеете в живота." С тези думи кметът се обърна към малките сурвакарчета и на всички подари торбички с лакомства и книжки с народни приказки.

Учениците, които гостуваха на общинската администрация, са от училище „Трайко Симеонов" в Шумен, което от години работи с Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе".

Ученици сурвакаха кметския екип за Василица
netinfo

Децата са включени в проекта „Намаляване на отпадането на ромските деца от училище - Всеки ученик ще бъде отличник" на Центъра. Основната цел на проекта е училището да се превърне в желано място за ромските деца, където те да повярват в себе си и да получат шанс да се развиват.

„Василица е празник, на който ние възстановяваме мостовете помежду си, взимайки опита и поуките от старата година, за да влезем пречистени в Новата. Надяваме се, че ще направим това заедно и искаме нашите деца да ви дарят с усмивки и позитивни емоции, да ви пожелаят здраве и успешна година", каза регионалният координатор на организацията Силвия Станчева.